Succes met eigen kweek
Hoe leuk is het om niet naar de supermarkt te hoeven voor een bloemkool. Hoe lekker is het om sla te eten, die zeker weten niet bespoten is? Je eigen groente kweken is allang niet meer alleen weggelegd voor oude mannen met een moestuintje. Groenten kweken is hip.
Ook ik wil heel graag mijn eigen groenten kweken. Tijdens de actie van een grootgrutter, spaarde ik er dan ook lustig op los. Een jaar later staan de zaadjes van de tomaten, paprika's en slakroppen nog steeds weggestopt in een kastje. Ik geef de schuld aan het feit dat ik geen tuin heb, alleen een balkon op het donkere noorden.
Heel veel waterMaar volgens Nudge, een bedrijf dat stadslandbouw promoot, heb je om je eigen moestuintje te creëren niet eens een balkon nodig. Een pot, potgrond en een raam zijn meer dan genoeg om kruiden, bladgroenten, bonen, uien, wortels, pompoenen en zelfs aardappels te verbouwen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.
De allerbelangrijkste tip, die Nudge mij geeft is…water geven. Zonder water overleven de groenten het niet. Dat lijkt logisch, maar in de zomer moet je soms meerdere keren per dag met de gieter in de weer om uitdroging te voorkomen. Zorg wel dat er gaatjes in de pot zitten met een schoteltje eronder zodat het overtollige water weg kan lopen en de wortels niet verrotten.
In de vensterbankJe kunt de groente in de vensterbank zetten, zodat er dagelijks een aantal uur zon op staat. Aardbeien, tomaten, paprika-, aubergine- en peperplanten doen het heel goed op de venterbank, net als snijbiet en sla. Zaai de zaadjes niet te dicht naast elkaar, anders vergroeien de planten later met elkaar. Als de zaadjes zijn uitgegroeid tot babyplantjes, draai dan om de dag de potten een kwartslag. Zo voorkom je dat een plant naar het licht toegroeit en krom wordt. Met een beetje aandacht en geduld, kun je binnen no time gaan oogsten.
Lotte Gerritse
Groenten uit de tas
Dan zijn er nog de groentes, die het liefst in het donker leven, lekker onder de grond: aardappels, uiten, bieten. Je poot ze gewoon in een stevige (boodschappen)tas gevuld met aarde. Olaf van Tuinenbalkon.nl doet het zo:
"De zak vul ik met een laag potgrond van 10 cm. Hier leg ik drie voorgekiemde pootaardappelen op, die ik afdek met aarde. Daarna geef ik ze water. Als het loof ongeveer 10-15 cm boven de grond staat, voeg ik weer aarde toe (door de vakmensen 'aanaarden' genoemd). Dit herhaal ik tot de nagenoeg vol is. Als het loof geel en dor wordt, oogst ik mijn heerlijke aardappelen."