Succes met eigen kweek

Hoe leuk is het om niet naar de supermarkt te hoeven voor een bloemkool. Hoe lekker is het om sla te eten, die zeker weten niet bespoten is? Je eigen groente kweken is allang niet meer alleen weggelegd voor oude mannen met een moestuintje. Groenten kweken is hip.

Ook ik wil heel graag mijn eigen groenten kweken. Tijdens de actie van een grootgrutter, spaarde ik er dan ook lustig op los. Een jaar later staan de zaadjes van de tomaten, paprika's en slakroppen nog steeds weggestopt in een kastje. Ik geef de schuld aan het feit dat ik geen tuin heb, alleen een balkon op het donkere noorden.

Heel veel water
Maar volgens Nudge, een bedrijf dat stadslandbouw promoot, heb je om je eigen moestuintje te creëren niet eens een balkon nodig. Een pot, potgrond en een raam zijn meer dan genoeg om kruiden, bladgroenten, bonen, uien, wortels, pompoenen en zelfs aardappels te verbouwen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

De allerbelangrijkste tip, die Nudge mij geeft is…water geven. Zonder water overleven de groenten het niet. Dat lijkt logisch, maar in de zomer moet je soms meerdere keren per dag met de gieter in de weer om uitdroging te voorkomen. Zorg wel dat er gaatjes in de pot zitten met een schoteltje eronder zodat het overtollige water weg kan lopen en de wortels niet verrotten.

In de vensterbank
Je kunt de groente in de vensterbank zetten, zodat er dagelijks een aantal uur zon op staat. Aardbeien, tomaten, paprika-, aubergine- en peperplanten doen het heel goed op de venterbank, net als snijbiet en sla. Zaai de zaadjes niet te dicht naast elkaar, anders vergroeien de planten later met elkaar. Als de zaadjes zijn uitgegroeid tot babyplantjes, draai dan om de dag de potten een kwartslag. Zo voorkom je dat een plant naar het licht toegroeit en krom wordt. Met een beetje aandacht en geduld, kun je binnen no time gaan oogsten.

Lotte Gerritse



Groenten uit de tas

Dan zijn er nog de groentes, die het liefst in het donker leven, lekker onder de grond: aardappels, uiten, bieten. Je poot ze gewoon in een stevige (boodschappen)tas gevuld met aarde. Olaf van Tuinenbalkon.nl doet het zo:

"De zak vul ik met een laag potgrond van 10 cm. Hier leg ik drie voorgekiemde pootaardappelen op, die ik afdek met aarde. Daarna geef ik ze water. Als het loof ongeveer 10-15 cm boven de grond staat, voeg ik weer aarde toe (door de vakmensen 'aanaarden' genoemd). Dit herhaal ik tot de nagenoeg vol is. Als het loof geel en dor wordt, oogst ik mijn heerlijke aardappelen."

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria