De zeven goede gaven van geld

De zeven goede gaven van geld1. Goed sparen
Met je geld kun je van alles doen. Wil je er even niets mee doen, dan kun je het sparen. Maar dat spaargeld ligt dan niet stil. Banken investeren het in verschillende bedrijven en daarmee kunnen ze het verschil maken. Een aantal van hen heeft thema's als klimaat, dierenwelzijn en mensenrechten hoog in het vaandel staan. Spaar je bij hen, dan werk je zonder inspanning mee aan een betere wereld.
Ook het overstappen naar zo'n bank vraag geen inspanning. Een nieuwe bank regelt het graag voor je en zorgt er voor dat automatische incasso's direct van je nieuwe rekening worden afgeschreven.
Wil je weten welke banken het goed doen? Je leest het hier.

2. Goed verzekeren
Ook verzekeringsmaatschappijen investeren de premies, die ze maandelijks incasseren. Net als bij banken kunnen ze dat bijvoorbeeld doen in olie en gas of in groene energie, in wapenhandel of in onderwijsprojecten, in de bioindustrie of in diervriendelijke bedrijven. Hun keuzes hebben een grote impact op de economie; jouw keuze voor een verzekeringsmaatschappij dus ook. Hier lees je hoe je een goede keuze kunt maken.

3. Goed beleggen
Wil je met je geld iets actiever bezig zijn of vind je de spaarrentes niet meer de moeite waard, dan is zelf beleggen een optie. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) houdt zich - als enige vereniging van beleggers in Nederland - bezig met een duurzame samenleving. Zij kunnen je adviseren over interessante beleggingen in duurzame bedrijven. Populair is crowdfunding van starters, die zich ook heel vaak hard maken voor een duurzame wereld; bijvoorbeeld onze start-up van de maand: Thijstea. Let wel: bij zelf beleggen heb je geen garantie dat het goed afloopt met je geld.

4. Goed opwekken
Zonnepanelen op je dak is een duurzame investering, waar je heel direct rendement uit ontvangt; namelijk een lagere energierekening. Zonnepanelen zijn tegenwoordig zo rendabel, dat je de investering binnen 6-7 jaar terugverdient en daarna is het dik verdienen. Lukt dat niet bij je eigen woning, dan kun je het initiatief Zonnepanelendelen steunen. Je kiest een project dat bij je past en legt geld in om het project te realiseren. Als beloning krijg jij korting op je energienota. Bij de Windcentrale kun je je eigen stukje windmolen kopen.

5. Goed geven
Veel van ons geld geven we uit aan cadeautjes. Zeker kindercadeautjes: voor verjaardagen van eigen kroost, neefjes en nichtjes, kinderen van vrienden, voor Sinterklaas of kerst, bij het behalen van het zwemdiploma, het einde van een schooljaar etc. Bart Smit en de Action zijn dan wellicht heel makkelijk en goedkoop, speciaal zijn de cadeautjes, die te vinden zijn in webwinkels van Goede doelen. Wellicht niet te koop tegen dumpprijs, maar je krijgt er wel een goed verhaal bij cadeau. Kijk hier ter inspiratie.

6. Goed doneren
Nederlanders zijn kampioen in het doneren van geld. Met stip op nummer 1 staan donaties aan fondsen, die ziektes bestrijden of hulp verlenen aan mensen in nood. Helemaal goed natuurlijk maar een leuk alternatief is 'vriend worden van' en daarmee een culturele instelling steunen. Je krijgt er dan ook nog iets voor terug. Denk bijvoorbeeld aan een gratis voorstelling van het dans- of toneelgezelschap, dat je steunt of een uitnodiging voor de opening van een expositie in een bevriend museum.

7. Goed spenderen
Last but not least; onze dagelijkse uitgaven. Naast onze woonlasten, spenderen we het meeste van ons geld aan voeding, nauw gevolgd door vakanties, kleding & schoenen. Door hierbij te kiezen voor producten, die goed zijn voor mens, dier en aarde benutten we optimaal de goede gave van geld. Daarom is er de Goede Gids, zodat je kunt ontdekken bij welke bedrijven je terecht kunt en daarom is er de Goede klanten passe-partout. Om net even wat minder geld uit te geven, want ook dat is wel zo prettig.

Lotte Gerritse
Door: Lotte Gerritse

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria