De vega favoriet van... Huub Stapel

De vega favoriet van... Huub Stapel

Huub Stapel hoeft eigenlijk geen introductie. Sinds hij in 1983 doorbrak met zijn rol in de thriller De Lift is Huub te zien geweest in meer dan 100 films, tv-series en theaterstukken. Flodder, Amsterdamned maar ook Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars hebben hem 'wereldberoemd' gemaakt in Nederland.

Koken en acteren is lastig te combineren. Meestal eet Huub Stapel voor een voorstelling een snelle hap in het theaterrestaurant. Kan hij wel thuis eten, dan kiest hij graag voor niet-alledaags. Daarom is dit zijn vega favoriet:

Linzenschotel met appel en munt voor 4 personen:
200 g linzen (het liefst du Puy)
500 g zoete aardappelen, in blokjes
350 g spruitjes, gehalveerd
6 el arachideolie
1 el baharat (arabisch kruidenmengsel)
1 friszoete appel
1 el appelciderazijn
15 g verse munt
5 el Griekse yoghurt
1 tl harissa

1. Kook de linzen in 20 min. beetgaar en giet af. 2. Verhit de olie in een hapjespan en bak aardappel, spruiten, en baharat 25 min. op middelhoog vuur. 3. Snijd de appel in blokjes en meng met de azijn. 4. Pureer de helft van de munt, de yoghurt en harissa met de staafmixer. Snijd de rest van de munt in reepjes. Meng linzen, spruiten en appel in een grote schaal. Verdeel de munt erover en serveer met de muntyoghurt.

Vorige week gaf Radio 3FM Eva Koreman haar vega-favoriet. Die lees je hier


Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Toch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria