Cups versus tampons

Cups versus tamponsWie bezwaren heeft tegen het gebruik van wegwerpmaandverband of tampons, kan voor alternatieven gaan. Voor wasbaar maandverband van katoen of bamboe, bijvoorbeeld. Die kosten ongeveer een tientje per stuk en gaan jaren mee. Wat opvalt: veel pads zijn gekleurd en hebben dessins. Waarom zou je als volwasen vrouw (of pubermeisje) met lieveheersbeestjes in je onderbroek willen lopen, vraag ik me af. Ook is het met bontgekleurde streepjes wat lastig om je menstruatievloed in de gaten te houden. Maar er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die dat juist prettig vinden, anders zouden die vrolijke pads niet gemaakt worden. Het blijft hoe dan ook maandverband, dat uitwendig gebruikt wordt. Ik vind dat niet prettig, dus laat het testen aan een collega over. Ik zoek een alternatief voor de tampon. Die is er ook: de cup.

Goede investering
Dit plastic, trechtervormige bakje kun je in je vagina inbrengen. Die klapt (nee, niet hard of pijnlijk) dan open, zuigt zich vacuüm en kan daar tot wel twaalf uur blijven zitten. Daarna leeg je hem in het toilet, spoelt hem goed uit en gebruikt hem vervolgens opnieuw. Omdat de cup ruim vijftien jaar mee gaat, hoef je maar een paar keer in je leven deze investering te doen. Dat scheelt je een hoop geld ten opzichte van alle tampons en maandverband die je weggooit.

De Groene Cup
Ik ben geïntrigeerd. Wie googlet op cups krijgt een hoop (ook hier!) gekleurde exemplaren te zien. Sommige hebben zelfs glitters. Via Menstruatiecups.nl krijg ik - heel toepasselijk - de Groene Cup toegestuurd. Enthousiast haal ik hem uit de verpakking. Gaat dit voor mij werken? Helaas krijg ik de cup met geen mogelijkheid normaal ingebracht. Hij wil zich niet uitvouwen, waardoor de cup zich niet goed vastzuigt en het bloed er dus naast zal sijpelen. Omdat ik tijdens mijn menstruatie niet bijster veel kan hebben - laat staan uren priegelen op het toilet om zo'n ding goed in te krijgen - geef ik er al vrij snel de brui aan. Laat maar zitten, tampons werken ook príma.

Nooit meer zonder
Mijn vriendin Sandra is echter al jaren fan van de cup en heeft al heel wat vriendinnen wél weten te overtuigen om over te stappen. Enthousiast vertelt ze: "Een paar jaar geleden las ik een berichtje over cups op Facebook en ik heb er direct een besteld, zonder me er verder in te verdiepen. Ik bestelde er een omdat ik veel gehoord had over TSS (tamponsyndroom). En ook omdat ik het steeds bezwaarlijker begon te vinden om zoveel wegwerpartilen te gebruiken.
Ik voel hem niet zitten. Het is wel zo dat je even moet oefenen met plaatsen. Er zijn namelijk een paar manieren om de cup te vouwen, voordat je 'm inbrengt. Je moet even zien wat voor jou het best werkt. Het is slim om dat te doen als je niet ongesteld bent, is mijn ervaring, aldus Sandra."
Dat klinkt best oké. Misschien dat ik over een tijdje nog een poging waag.

Lotte Gerritse


Lotte Gerritse
Door: Lotte Gerritse

Liever tampons

 Liever tampons Toch - net zo als ik - niet direct enthousiast over de cup? Gelukkig worden er tegenwoordig ook tampons en maandverband van biologisch katoen gemaakt. Grote merken gebruiken vaak synthetische stoffen en de producten kunnen plastic bevatten.

De producten van Yoni zijn net zo prettig in gebruik als de grote gerennomeerde merken, met als bijkomend voordeel dat ze zorgen voor minder irritaties in de vagina en ook minder belastend voor het milieu. Yoni werkt alleen samen met biologische katoenboeren én de producten zijn biologisch afbreekbaar.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria