Gelukkige chocolade

Gelukkige chocoladeMet Pasen, Kerst of Sinterklaas maar ook in taarten en toetjes, bij de thee, de koffie of zomaar tussendoor: chocolade past eigenlijk overal bij. In Nederland eten we dan ook per jaar ruim 6 kilo chocolade per persoon. Melk is het meest populair maar de opkomst van pure chocolade met cacaopercentages van 70% of meer is niet meer te stuiten. Om maar te zwijgen over allerhande toegevoegde ingrediënten als zout, peper, lavendel of andere smaakjes.

Waarom chocolade zo populair is, laat zich niet moeilijk raden: het is zoet, het is vet en het smelt op de tong. Maar dat niet alleen: het bevat ook allerhande stofjes die een positieve werking hebben. Zo zorgen theobromine en cafeïne in chocolade - net als in koffie en thee - voor een opwekkend gevoel.

Het is zoet, vet en
smelt op de tong

Sinds kort weten we ook dat chocolade een stofje bevat, dat het 'gelukshormoon' endorfine in je hersenen activeert. Volgens het altijd wat voorzichtige Voedingscentrum is de concentratie daarvan te laag om er iets van te merken maar wij kunnen ons zo voorstellen dat de combinatie met de smaaksensatie gelukzalige momentjes oplevert.

Niet alleen voor je stemming is chocolade dus aan te raden, ook je gezondheid vaart er wel mee.
Cacao bevat een hoog gehalte aan antioxidanten, die de elasticiteit van je bloedvaten vergroot en je bloeddruk verlaagt. Ook heeft het een positief effect op je cholesterolgehalte. Let wel; het is de cacao, die dit doet. Een reep melkchocolade bevat minder dan 25% cacao. De rest bestaat uit vet en suiker, die alle gunstige effecten weer jammerlijk tenietdoen. Voor je gezondheid moet je je beperken tot extra pure chocolade met meer dan 70% cacao, cacaopoeder of rauwe cacao.

De donkere kant van chocolade
Tot zover het positieve verhaal. Chocolade kent echter ook een duistere zijde. Bij de oorsprong kan namelijk nogal wat misgaan. De teelt van cacaobonen tast op grote schaal tropische regenwoud aan. Een cacaoaanplant blijft zo'n 20 jaar productief. Daarna moet de boer voor nieuwe aanplant vaak uitwijken naar onontgonnen bosgebied. Geschat wordt dat de productie van cacao tot nu toe heeft bijgedragen aan het verlies van 8 miljoen hectare tropisch woud in Brazilië, Maleisië en Indonesië. En in West-Afrika, met name in Ivoorkust is een groot deel van de oorspronkelijke vegetaties verdwenen. Niet alleen slecht voor het klimaat; ook al het daar levende wild wordt met de ondergang bedreigt.

Dan de arbeidsomstandigheden: nog regelmatig worden er misstanden gerapporteerd uit cacaoproducerende landen: arbeiders, die zwaar onder betaald worden, wat weer kinderarbeid en zelfs kinderslavenarbeid in de hand werkt. Het is ook gevaarlijk werk, vanwege pesticiden en de hakmessen waarmee de cacaobonen uit de bomen gekapt worden.

Verslavend zoet
Maar vrees niet. Die goddelijke traktatie hoef je niet links te laten liggen: als je gewoon kiest voor chocolade met een keurmerk, dan is er niets aan de hand. Je helpt dan zelfs mee aan het behoud van vegetatie en verbetering van de leefomstandigheden: kleine bedrijven telen cacao vaak in zogeheten gemengde systemen, als schaduwgevend gewas te midden van het bestaande bos. Er zijn cacaobedrijven die zo natuurgebieden beschermen. Dit zijn ook vaak coöperaties, die van fair trade inkopers een gegarandeerde prijs ontvangen voor hun oogst. Arbeiders maken nog steeds lange dagen maar ze verdienen in ieder geval voldoende om kinderen naar school te laten gaan en een normale jeugd te laten hebben. Met die wetenschap smaakt chocolade natuurlijk helemaal verslavend zoet.


Onze favorieten

In de Goede Gids vind je natuurlijk alleen de merken, die garanderen dat de arbeidsomstandigheden op de plantages oké zijn en dat er geen kinderarbeid plaatsvindt.

Onze favorieten zijn:
Chocolatemakers: twee Nederlandse chocolademakers, die hun cacao per zeilschip uit Zuid-Amerika halen. Vooral hun Tres Hombres 75% is onweerstaanbaar.

Lovechock: maakt repen van rauwe chocolade. Dat wil zeggen ongebrand en koudgemalen. Zo heb je het meest profijt van alle goede stofjes in cacao.

Chocodelic: suikervrij, lactosevrij, glutenvrij, vegan en dan nog lekkere chocolade maken. Dat vinden we knap. Chocodelic doet het.

Tony's Chocoloney; verkocht als eerste merk slaafvrij chocolade en is vooral erg origineel in haar smaken. Hetzelfde geldt voor de paaseitjes in mini-eierdoosjes.

De Chocoladeverkopers hebben een uitgebreide collectie bijzondere chocolade uit de hele wereld. Laat je door hen adviseren of koop een proefpakketje.

Goede keurmerken

Goede keurmerken Op gelukkig steeds meer chocolade - ook in supermarkten - zie je één van de hiernaast afgebeelde keurmerken. Deze keurmerken geven garanties wat betreft milieubehoud en arbeids- omstandigheden. Belangrijk om te weten is dat deze keurmerken onafhankelijk zijn (dus niet gefinancierd worden door de opdrachtgevers). Vanwege deze externe controle en transparantie kun je er van uit gaan dat het wel goed zit met deze chocolade, ook al kan zelfs het beste keurmerk geen 100% garantie geven.
Andere embleempjes, die je aantreft op chocolade zeggen hoegenaamd niets.

Kijk voor meer informatie op onze pagina keurmerken.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria