Doe maar in de soep

Soep, we eten er heel veel van. In Nederland wel 139 miljoen liter per jaar, is eens door Unox berekend! Het doet er niet toe of dit getal exact klopt, het geeft wel aan hoe populair het gerecht is. Je kunt ook overal soep van maken. Vlees, kip, vis, groenten, zelfs vruchten. De beste soepen zijn vaak ontstaan door een toevallige mix van ingrediënten in een grote pan met water te kieperen en uren te laten trekken: bijvoorbeeld de oerhollandse erwtensoep, de beroemde Italiaanse minestronesoep of de eeuwenoude Portugese zarzuela.

De meeste soepen, die we eten komt uit pakjes, blikken of potten, uit de supermarkt dus. Maar zelf maken is wel zo makkelijk en ideaal voor restjes. Soep is bij uitstek een gerecht om voedselverspilling tegen te gaan. Als iets van de 50 kilo voedsel, die we jaarlijks per persoon in de afvalbak gooien, in de soeppan zou belanden, dan is daarmee een wereld gewonnen.
Van alle voedingsmiddelen worden rijst, pasta en brood het meest weggegooid; tijd voor een kleine serie goede soeprecepten.

Italiaanse pastasoep
Ingredienten:
elk soort groente, die je in huis hebt
eventueel een pot witte bonen
(als je een maaltijdsoep wilt)
in ieder geval een ui, een teen knoflook
tijm, liefst vers
een blikje tomaatblokjes
blokjes groentebouillon
de overgebleven pasta*
geraspte parmezaanse of grana padano kaas

Bereiding: Snijd ui en knoflook klein, verhit olie in een soeppan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de groenten toe, maar houd wat achter om op het laatst toe te voegen voor de knapperigheid. Voeg het blik tomaatblokjes en de groentebouillon toe met een hoeveelheid water, waardoor de groeten goed onderstaat. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de achterhouden groente toe, laat deze 5 minuten meekoken en voeg vlak voor serveren de pasta en eventuele bonen toe om even goed door te warmen. Haal takjes tijm uit de pan. Serveer de soep in een kom en strooi er lekker veel geraspte kaas over.

Ben je in het gelukkige bezit van oud brood? Dit is er helemaal lekker bij: in de oven op 180 C even oppiepen met wat oliijfolie erover heen gesprengelden.

*het snijden van pasta zoals spagetti is voor Italianen een doodszonde maar voor de soep mag het!

Volgende week: Jamiesiaanse broodsoep

Om alvast in huis te hebben
4 courgettes
2 uien + 1 teentje knoflook
extra vierge-olijfolie
tabletten groentebouillon
verse munt én
oud brood


Bijzondere soepen

Zelf maken is misschien het allerlekkerste, maar voor het gemak of voor wie niet zo van koken houdt zijn er ook bijzonder goede kant-en-klare soepen:

Kromkommer
In steeds meer winkels zie je de zakken soep van Kromkommer verschijnen: lekkere soepen in de variaties wortel, tomaat, courgette en biet zijn gemaakt van geredde groenten, die vanwege kleine oneffenheden anders gedumpt zouden zijn. Daarover hebben ze op hun website een aantal amusante vlogs geplaatst.

De Kleinste Soepfabriek
'Kleinste' moet je met een korreltje zout nemen want meer dan 100 smaakvariaties heeft de Kleinste Soepfabriek in haar assortiment. Alle soepen zijn gemaakt van biologische ingrediënten met als basis een hele mooie bouillon, die uren lang heeft kunnen trekken in grote ketels in de boerderij van de eigenaar in het Groningse Leek. Veel ambachtelijker kun je soep niet krijgen. Behalve misschien als je het zelf maakt.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria