Zon zeker

Zon zekerGeen magazine kun je deze maand openslaan of er wordt wel aandacht besteed aan de zon. Vakanties naar de zon, bakken in de zon, genieten van de ondergaande zon… Maar ook beschermen tegen de zon want zo lekker als we die zonnestralen vinden, zo gevaarlijk zijn ze ook.

Nog geen honderd jaar geleden meden we de zon, althans als je een beetje van goede komaf was. Hoe bleker hoe beter was het motto want alleen arme sloebers moesten in de buitenlucht aan het werk. Vanaf de jaren zestig werd de bruine huid weer helemaal hot: daarmee liet je zien dat je vakantie vierde in het zonnige zuiden. Nu bekend is dat je van de zon gerimpeld raakt of erger huidkanker kunt krijgen, is de 'gezonde-buitenlucht-teint' favoriet. Zoals altijd is er een gulden middenweg.

Slow tanning
Die gezonde-buitenlucht-teint krijg je door met mate te zonnen, altijd goed beschermd en rekening te houden met de kracht van de stralen. Want het voorjaarszonnetje in Nederland om elf uur in de ochtend doet hele andere dingen met je huid dan diezelfde zon hoog zomer om twee uur in de middag op het strand van de Costa del Sol. Het KNMI geeft in de zomer dagelijks informatie over de kracht van de zon. Heel handig daarbij is onderstaand overzichtje.

Je huidtype speelt daarnaast een belangrijke rol. Hoe donkerder je huid des te meer bescherming je van je eigen pigment krijgt. Niet alleen als je van nature donker bent, heb je lol van pigment. Door te zonnen maak je meer pigment aan, die je - heel handig - beschermen tegen nog meer stralen. Als je al bruin wilt worden, is 'slow tanning' dus wel dé manier.

Slow tanning gaat heel goed in de schaduw of lekker in de buitenlucht op een bewolkte dag. Ook dan weet de zon je huid te vinden, maar wel heel behoedzaam. Houd je juist van die warme stralen op je huid, dan is een goede zonnebrandcrème met een hogere beschermingsfactor dan strikt noodzakelijk de oplossing. Hierdoor kun je langer in de zon blijven en word je geleidelijk bruin.

Lange termijn effect
De meeste zonnebrandcrèmes, die je bij de Etos, het Kruidvat of zelfs een dure Douglas vindt zijn gemaakt van synthetische ingrediënten. Deze ingrediënten worden opgenomen in je huid. Het lukt de wetenschap maar niet om een sluitend antwoord te geven op de vraag of dit schadelijk is voor je gezondheid. Fervente tegenstanders citeren uit evenveel goede onderzoeksrapporten als voorstanders.

Het probleem zit 'm in de tijdsduur: wat gebeurt er in een lichaam dat 50 jaar lang wordt gevoed met diverse chemische goedjes. Kan dat afgebroken worden of gaat het stapelen en als het gaat stapelen, wat gebeurt er dan? Veroorzaakt dat defecten in een lijf en geldt dat voor iedereen of is de ene persoon er gevoeliger voor dan de ander…? Men weet het gewoon niet.

Neem je graag het zekere voor het onzekere, dan liggen natuurlijke zonnebrandcrèmes voor de hand. Denk je dat het zo'n vaart niet zal lopen dan zou je gewoon kunnen kiezen voor een Nivea of Ambre Solaire.
Er zijn echter ook andere redenen dat je met een natuurlijke dan wel een synthetisch zonneproduct wilt smeren. De werking is namelijk verschillend.

Synthetische zonnebrandbescherming absorbeert en versnippert de UV-stralen. Wanneer de moleculen van de zonnebrandcrème 'verzadigd' zijn, vallen ze uiteen en is de crème uitgewerkt. Daarom moet je synthetische zonnebrandbescherming telkens opnieuw aan te brengen. Ook duurt het minstens een half uur voordat de bescherming werkt.

Dun laagje
Natuurlijke minerale zonnebrandcrème werkt direct omdat het als een dun laagje op de huid ligt. Het blijft daardoor ook veel langer beschermen. Het nadeel is evident: je huid kan plakkerig aanvoelen en soms geeft het zelfs een witte waas. Om je te behoeden voor een miskoop hebben we een aantal minerale crèmes hierop getest; je vindt onze bevindingen hiernaast/onder.

Een ander verschil lijkt de prijs: minerale zonnebrandcrème is zeker 2 x zo duur als synthetische crème maar omdat je minder vaak hoeft te smeren en omdat de houdbaarheidstijd van minerale crème veel langer is (3 jaar) kan ze zelfs goedkoper uitpakken. Ook bij zonnebrandcrèmes is goedkoop dus vaak duurkoop.

Last but not least is de overweging dat synthetische crèmes minder goed zijn voor het milieu. Ze zijn vaak gemaakt op basis van aardolie met tal van chemische toevoegingen. Klimaatverandering, plastic soep, water- en luchtvervuiling zijn - om het maar eens groots neer te zetten - zo de gevolgen van ons gebruik van synthetische producten. En ook al zal één tube zonnebrand natuurlijk niet het verschil maken, alle kleine beetjes helpen.

Tijd voor de zon

Rekensommetje
Er is een eenvoudig rekensommetje om te bepalen hoe lang je mét zonnebrandcrème veilig in de zon kunt blijven: je eigen maximale onbeschermde zontijd (zie hieronder) x de zonnebrandfactor = het aantal minuten per dag. Niet langer! Het is niet mogelijk om deze tijd te verlengen, ook niet door jezelf opnieuw in te smeren! Volgens een test uitgevoerd door Öko wordt het zelfs aanbevolen om 60% van je maximale onbeschermde zontijd aan te houden. Zeker als je aan slow tanning doet.Nazorg
Hoe uitgebreid je ook smeert, je huid zal altijd iets uitdrogen. Eenmaal uit de zon is goed smeren daarom net zo belangrijk. Dit keer met een lekkere bodylotion of after sun, die de vochtbalans in je huid herstelt. Let er wel op dat je dan niet meer in de zon gaat: je verbrandt levend!


Onze favorieten

We hebben vele zonnebrandcrèmes getest op witte waas, plakkerigheid en geur. Onderstaande producten zijn onze favorieten.
Verkrijgbaar bij o.a. BigGreenSmile, LieverNatuurlijk, Greenjump en BioAmable. Uiteraard koop je als Goede klant bij deze webwinkels met 10% korting!

Bovendien heeft BigGreenSmile een aantal zonnige verzorgingspakketten samengesteld om te verloten. Kijk hiervoor in je account.

Het Duitse Biosolis is gespecialiseerd in zonproducten. De zonnebrandcrèmes bevatten 100% minerale filters. De gebruikte plantaardige oliën zijn biologische en het water wordt bij Biosolis producten vervangen door Aloë Vera. Aloë Vera beschermt en herstelt de huid.

We testten de Sun Milk factor 30 (€20,95 100 ml), de Self Tanning Spray (€16,95 150 ml) en de After Sun Milk (€12,95 150 ml). Over alle 3 zijn we enthousiast: smeert goed uit, lekkere geur en geen witte waas.


Ook het Franse Lovea BIO biedt een breed palet van 100% minerale zonproducten. Lovea voert het ECOCERT keurmerk en is daarom vrij van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en parfums. Lovea is geschikt voor veganisten.

We hebben de Loveo Bio Sunspray factor 30 (€ 15,99 100 ml) en de Loveo Bio After sun lotion (€ 9,99 125 ml) getest. Beide producten ruiken lekker (neutraal) en smeren goed uit zonder witte waas achter te laten.

Eco Cosmetics maakte van oorsprong puur essentiële oliën voor aromatherapie. Inmiddels heeft Eco Cosmetics een complete biologisch gecertificeerde verzorgingslijn maar gebruikt nog steeds deze waardevolle werkzame stoffen. Met name geschikt voor de gevoelige huid. Geschikt voor veganisten.

Wij testten de Zonnebrand Gel gezicht factor 30 (€ 26,95 30 ml), de Baby Zonnebrandcrème factor 50 (€24,15 50 ml)) en de lippenverzorging factor 30 (€ 5,45). Goed te doseren door handige pompjes. De babycrème is heel dik en super voor de allerkleinsten.

Het eveneens Duitse Lavera heeft ook een aantal lekkere zonproducten ontwikkeld. Alle Lavera producten zijn vrij van chemicaliën, siliconen, op aardolie gebaseerde olie, aluminiumzouten en micro plastic deeltjes. Praktisch 100% vegan en 100% biologisch.

We zijn enthousiast over de Sun spray factor 20 (€13,99 125 ml), de lipbalm factor 10 en de After Sun lotion (7,99 150 ml).

Het Amerikaanse Alba botanica profileert zich vooral als diervriendelijk merk. Niets van haar producten wordt getest op dieren en alleen de lippenbalm bevat bijenwas. Dus het is ook praktisch een veganistisch merk.

We testten de Hawaiian aloe vera sunscreen factor 30 (€11,50 118 ml) en Alba botanica Hawaiian coconut dry tanning oil factor 15 (€11,50 125ml). Beide lekker uitsmeerbaar. Als je houdt van de geur van kokosnoot dan is zeker de laatste een aanrader.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria