Het betere voetenwerk

Het betere voetenwerk

Schoenen: veel vrouwen hebben er wat mee. In elk magazine - behalve misschien Opzij - staan ze op de shoppingpagina's. Een beetje celeb heeft er kasten vol van en ook steeds meer 'gewone' dames typeren zichzelf als shoejunk omdat ze meer schoenen bezitten dan kleding om er bij aan te trekken. Per jaar worden er dan ook 14 miljard paar geproduceerd! Bij die productie gaat er - hoe kan het ook anders - natuurlijk wel vaak van alles mis. Vind je dat vervelend, dan zijn er tegenwoordig gelukkig goed gemaakte schoenen in overvloed. En via de Goede Gids makkelijk te vinden. We tippen hiernaast onze favorieten.

Donkere kant
Maar eerst iets over de donkere kant van dit luchtige onderwerp. Net als kleding worden schoenen doorgaans onder de gebruikelijke erbarmelijke arbeidsomstandigheden geproduceerd: lange dagen voor een schamel loon, want alleen dan kun je hier in de winkels een paar vinden voor minder dan 3 tientjes.

Overigens worden, net als bij kleding, dure schoenen niet per definitie onder betere omstandigheden gemaakt. Eerder zijn er grotere budgetten beschikbaar voor marketing of aandeelhoudersvergoeding.

Dure schoenen
worden niet per definitie
beter gemaakt

Bijkomend nadeel bij schoenen is het gevaar van het werk, want de meeste exemplaren worden nog steeds gemaakt van leer. Wie vlees eet, zal op zich niet zo veel tegen leer hebben: de huiden komen doorgaans van koeien, die worden gehouden om hun vlees of melk. Het leer is een bijproduct. Fout gaat het bij de verwerking van het leer en dan met name het looien.

Tegen bederf
Door het looien wordt de huid geconserveerd en kan het praktisch niet meer verteren. Vroeger werd dit op een natuurlijke wijze gedaan met tannine uit boomschors. Tannine doodt alle bacteriën en dat is nodig om bederf te voorkomen.
In Nederland en ook in de rest van Europa waren tal van leerlooierijen. Deze zijn nu praktisch allemaal verdwenen. Tegenwoordig gebeurt het looien doorgaans in lage-lonen landen met chemicaliën en dan vooral met chroomsulfaat; dat is zo veel goedkoper.
Alleen is chroomsulfaat een gevaarlijke stof om mee te werken. Zonder beschermende kleding kan het makkelijk brandwonden veroorzaken en de dampen zijn giftig om in te ademen. Niet alleen voor de leerbewerkers is het slecht, ook de omwonenden van de fabrieken worden ziek van vervuild giftig drinkwater en landbouwgrond. De video hieronder spreekt voor zich.

Shoejunk met een hart
Gelukkig komt het oude ambacht van natuurlijk leerlooien weer terug en vermeldt een groeiend aantal schoenenmerken dat ze louter gebruik maken van natuurlijk gelooid of hergebruikt leer. Vindt een merk dit belangrijk, dan kun je er op vertrouwen dat zij ook wil dat het met de algehele werkomstandigheden op orde is. Daarnaast maken zij schoenen steeds vaker van andere vegan materialen, zoals gerecycled polyester. Kies je voor een goed merk, dan kun je dus met een gerust hart shoejunk zijn.








Onze favorieten

Steeds meer merken stappen over op natuurlijk gelooid of gerecycled leer. Dat scheelt al een slok. Vegan schoenen zijn natuurlijk helemaal prachtig en onze favoriete merken laten zien dat het zeker niet minder hip of comfortabel hoeft te zijn, integendeel.

Het Nederlandse schoenenmerk Pretty&Fair maakt haar collectie zowel in een natuurlijk gelooide leren versie als van High-tech vegan materiaal. P&F probeert altijd duurzaam materiaal te vinden, die geschikt zijn voor schoenen. Zo bevat de collectie van zomer 2017 een lijn, die gemaakt is van gerecyclede kleding!

Als een van de weinige schoenmerken laat Loints of Holland haar leer nog looien in Duitsland. Daarmee is gegarandeerd dat de strenge Europese milieuwetgeving wordt nageleefd. Een eigen fabriek in Hongarije maakt de schoenen.


Beyond Skin is een Engels merk dat louter vegan schoenen verkoopt. Van flashy pumps tot stevige sandalen. De meeste schoenen zijn gemaakt van Dinamica, een Italiaans ecologisch imitatiesuède uit 100% gerecycled polyester van plastic flessen! O.a. te koop bij En& met 10% korting voor Goede klanten.


Vega-life is geen merk maar een webwinkel met een grote collectie vegan schoenen van diverse buitenlandse merken, zoals Novacas en Vegetarian Shoes. Tevens hebben ze een winkel in Amsterdam als je ze wilt passen.


Van de grote bekende merken willen we TOMS niet ongenoemd laten. Ze beloven niet dat al hun leer natuurlijk gelooid is, maar ze hanteren wel het 'one for one' principe: voor elke TOMS die jij aanschaft, geven zij iemand die niet in staat is schoenen te kopen een gratis paar.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria