Slow shaving

Slow shavingDe ouderwetse manier
Scheren zouden we het liefst niet doen en daarom moet het ook niet teveel tijd kosten. Waarom kiezen steeds meer mannen en vrouwen dan voor een ouderwetse scheermethode, die juist meer tijd in beslag neemt? Mijn man en ik doen al een paar jaar aan slow shaving. We scheren ons met een ouderwets metalen scheermes, een scheerkwast en een stuk pure scheerzeep. We nemen er ook de tijd voor. Deze manier van scheren is beter voor je huid, beter voor het milieu, beter voor je portemonnee en helpt je te onthaasten.

Langer glad
Scheer je je met een modern scheermes waarin meerdere mesjes zijn verwerkt (cartridge), dan worden de haartjes minder strak en minder dicht bij de huid afgesneden dan met een ouderwetse double edge safety razor, ook wel krabber genoemd. De krabber heeft in tegenstelling tot moderne scheermessen maar één mesje, waardoor je niet onnodig vaak over je huid schraapt. De houder is ook zwaarder. Door het gewicht wordt de huid iets ingedrukt, waardoor de haartjes verder naar buiten komen en dichter bij de kern kunnen worden afgesneden. Hierdoor krijg je een 'close shave'. Ook is de kans op ingegroeide haren met dit mes aanzienlijk kleiner. Door deze manier van scheren hoef je je op den duur ook minder vaak te scheren, want je huid blijft langer glad.

Milieuvriendelijk
Jaarlijks eindigt een gigantische hoeveelheid wegwerp scheermessen en losse opzetmesjes, al dan niet met geïntegreerde zeepblokjes, op de afvalberg. In die vaak geavanceerde scheercartridges met meerdere mesjes, speciale glijstrips en soms ook toegevoegde oliën, zitten plastics, weekmakers en andere schadelijke stoffen verwerkt. Stap je over op een krabber, waar een eenvoudig stalen mesje in zit, dan wordt jouw aandeel scheerafval aanzienlijk kleiner.

Goedkoper
Een krabber is in aanschaf veel duurder dan een plastic scheermes, maar als je er zorgvuldig mee omgaat, is het een aankoop voor het leven. Gemiddeld kost een krabber 30-60 euro. De mesjes zijn daarentegen een stuk goedkoper dan de navul-cartridges, die bij de moderne scheermessen horen. Voor één krabbermesje betaal je tussen de 20 en 60 cent. De prijs van één cartridge-mesje (afhankelijk van hoe geavanceerd het scheersysteem is) ligt tussen de 1,50 - 4,00 euro!

Tegen de stroom in
Steeds meer mensen, vooral jonge mannen en vrouwen, zien de voordelen van scheren op de ouderwetse manier. Het heeft ook met een 'state of mind' te maken. Met een krabber ga je terug naar vroegere tijd. Je scheert minder gehaast, met meer aandacht. Je geeft er ook een duidelijk signaal mee af, als tegenreactie op de wegwerpmaatschappij en beauty-industrie, die veel geld verdient aan onze behoefte om op een snelle en makkelijke manier mooi te zijn.

Tot een volgende keer
Marloes van Capellen


Marloes' mening over mooi

Marloes van Cappellen is oprichtster van Visagist op de fiets, een duurzaam beautyconcept. Haar werkterrein is Den Haag, waar ze bestellingen per fiets bezorgt of langskomt voor advies. Ook online helpt ze mensen bij hun keuze voor cosmetica. Bij haar zoektocht naar goede producten, komt haar journalistieke achtergrond van pas. Ze vertelt graag het verhaal achter het merk en screent ingrediëntenlijsten met een zeer kritisch oog.

Belangstelling voor pure producten is bij Marloes uit noodzaak ontstaan. Toen haar kinderen als baby met hevige allergieklachten om de haverklap naar het ziekenhuis moesten, verdiepte ze zich in de effecten van voeding en verzorgingsproducten op de gezondheid. Die bleken niet gering. Sindsdien wil ze er alles over weten.

Marloes zal in de Goede Gids met enige regelmaat haar mening geven over huidverzorging en cosmetica.

Marloes
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria