Goed eten aan zee

Goed eten aan zee

De zomer is begonnen en daarmee ook het strandleven. Zonnen, zwemmen maar ook lekker eten. Er is volgens ons geen mooiere locatie te bedenken dan een terras met zicht op de zon, die heel in de verte ook een duik in de zee gaat nemen. Aan de Nederlandse kust zijn talloze gelegenheden om te dineren. De Goede Gids selecteerde de goede, vanaf Zeeland tot en met de Waddeneilanden.

Kaapduin - Dishoek
Gelegen aan - volgens eigen zeggen - het mooiste strand van Nederland, net over de duinen bij Dishoek, ligt Kaapduin. Een fris paviljoen met uniek uitzicht op het zuiden, de enorme zeeschepen en zonsondergang. De enthousiaste keukenbrigade stemt het menu af op de seizoenen en kookt het liefst met lokale, biologische en verantwoorde producten. Gevolg van dit al: een hoge klantwaardering van een acht. Dus als je in de gelegenheid bent...

Aan zee - Oostvoorne
Een mooi restaurant in de duinen van Oostvoorne, waar je met de natuur rondom kunt genieten van bijzondere gerechten gemaakt van dagverse producten. Overdag kun je er terecht voor fair trade koffie met vers bereide taart, een drankje, of een glas wijn met eigengemaakte tapas. Aan Zee is gebouwd met natuurlijke en duurzame materialen. De benodigde energie wordt opgewekt uit zon en wind en er wordt gekookt op hout.

De haven van Renesse - Renesse
Bij het strandpaviljoen Renesse kun je met een beetje mazzel zeehonden ontwaren, die op de zandbanken liggen te snurken als je op het terras geniet van je diner. Een mooi diner, gemaakt van verse producten van het Zeeuwse land en uit de aangrenzende zee. Alles gebeurt bij Renesse met heel veel zorg en aandacht voor het milieu en het strandpaviljoen is dan ook in het trotse bezit van een gouden Greenkey certificaat.

De Kwartel - Den Haag
Meestal ga je niet naar een strandtent voor een goed glas wijn, maar bij Strandpaviljoen de Kwartel zijn ze ware liefhebbers dus hebben ze ook een mooie wijnkaart en een heuse wijnopslag in de buurt van het restaurant. Ook de menukaart is niet wat je van een strandtent zou verwachten: ze is bijzonder en uitgebreid. Combineer dit met de biologische ingrediënten en verantwoorde vis, die ze gebruiken en je hebt een pracht van een restaurant.

Het Strand - Katwijk
In het bezit van een mooie naam is Het Strand Restaurant aan Zee ook makkelijk te vinden want het ligt pal voor de Witte Kerk op het strand van Katwijk. Vanuit het terras, met de Noordzee op slechts enkele meters afstand, kun je genieten van het schouwspel van de zee. Een hevige storm, passerende vissersbootjes, een schitterende zonsondergang aan de eindeloze horizon; het verrast elke dag opnieuw. Net als hun pure, eerlijke keuken.

Strandplaats Nederzandt - Noordwijk
Strandrestaurant Nederzandt is een uniek en duurzaam paviljoen in Noordwijk. Weer of geen weer, zomer, winter Nederzandt is dagelijks geopend van 09.00 tot circa 23.00 uur. Ze zijn met recht trots op het duurzame karakter van hun strandlocatie, wat ook nog eens werd onderstreept door het winnen van de Duurzaamheidsprijs Bollenstreek 2014! Kom genieten van een lunch, borrel of diner bij deze kleurrijke en sfeervolle strandtent!"

Het Strandhuis - Wijk aan Zee
Het Strandhuis lijkt op het eerste gezicht een gewoon horecabedrijf, dat zich niet heel druk maakt over het milieu en aanverwante duurzame zaken maar als je even verder kijkt dan blijken ze zich stilletjes wel degelijk hard te maken. Daarom zijn ze dit jaar genomineerd voor een Green Award. Ook hebben ze een duurzaamheidsscore van 75% (zie hiernaast). Zo zijn ze onverwachts heel goed bezig en is het voor de rest gewoon een hele leuke strandtent.

Strandpaviljoen Zoomers - Castricum aan Zee
Strandpaviljoen restaurant Zoomers is een moderne strandtent, met wereldse invloeden, waar je terecht kunt voor koffie, lunch, high tea, diner of small bites. Er wordt gewerkt met eerlijke, biologische en gezonde producten, zodat alles wat goed smaakt ook goed voelt. Niet alleen daarmee is Zoomers bijzonder; het heeft ook een Greenkey certifcaat en is deelnemer van CaanZee, een project om Castricum het meest duurzame strand van Nederland te maken.

Restaurant Natuurlijk - Egmond aan Zee
De naam zegt het al: Restaurant Natuurlijk wil het graag zo natuurlijk mogelijk houden. Op de menukaart staan gerechten bereid met zoveel mogelijk duurzame, biologische en streekgebonden producten. De koffie en thee is fair trade en het gebak is huisgemaakt. Voor de het overige is Natuurlijk gewoon een heel gezellige strandtent met een midgetgolf en speeltoestellen voor de kleintjes.

Zilte Zoen- Bergen
Bij ZilteZoen in Bergen maken ze duidelijk de goede keuzes en beschrijven dat pontificaal op de homepage van hun website: 'een ontmoetingsplaats waar je vanaf 's ochtends vroeg, zeven dagen in de week, welkom bent voor een fair trade koffie, een carpaccio 'uit de buurt', een glas heerlijke sustainable wijn of een mooie MSC visfilet. Kortom, een laagdrempelige horecagelegenheid in Bergen aan Zee met oog voor mens en milieu in een natuurlijke omgeving'. Maakte elk bedrijf maar van die overzichtelijke keuzes.

The Dining - Vlieland
In ons rijtje strandpaviljoens is De Dining een uitzondering want het is niet echt een strandpaviljoen maar een echt restaurant en het heeft geen zicht op een ondergaande zon want het is gelegen aan de Waddenzee. Je kunt hier dus de zon zien opkomen op hun bijzonder mooi gelegen terras met uitzicht op de leukste haven van Nederland. Ze staan in de Goede Gis vanwege een duurzaamheidsscore van 75% (zie hiernaast)

Paal 13 - Ameland
Last but not least is Paal 13 op Ameland, die zichzelf ook typeert als allesbehalve dertien-in-een-dozijn. Het is een wat ouderwets Grand Café-Restaurant met zo'n typisch Hollandse warme uitstraling. Alle medewerkers maken deel uit van de familie en zetten zich 100% in voor kwaliteit met een grote K. Ze hebben daarom een duurzaamheidscore behaald van 75% (zie hiernaast).


Goed uit eten

Je wordt als horecabedrijf niet zo maar opgenomen in de Goede Gids. Met een paar vega-keuzes of fair trade koffie kom je er niet, want de duurzame mogelijkheden zijn wat betreft eten & drinken onmetelijk en daarom eigenlijk vanzelfsprekend.

De adresjes, die je op deze pagina vindt, voeren allemaal een Goed ondernemen icoontje en dat houdt in dat ze een minimale duurzaamheidsscore van 75% hebben behaald. Dit betekent dat men vooral werkt met seizoens- en streekgebonden ingrediënten, die bij voorkeur diervriendelijk en biologisch zijn. Daarnaast serveert men kraanwater, eventueel tegen een kleine vergoeding.

Wil je meer weten over onze selectie van restaurants, kijk dan hier. Zo kun je ook zoeken op puur vegetarisch of puur biologisch

Klantwaardering en menuprijs
Uiteraard wil je ook weten waar je lekker kunt eten. We hebben daarom van alle Goede Gids eetgelegenheden het gemiddelde waarderingscijfer berekend van de 3 vergelijkingssites, waar een restaurant de meeste recensies heeft (doorgaans Iens, TripAdvisor en Eet.nu). Je vindt dit cijfer bij Extra informatie. Leuk om te melden is dat het overgrote deel van de Goede restaurants ook heel erg lekker kookt!
Daarnaast vind je de gemiddelde menuprijs. Deze prijs wordt door de restaurants zelf gegeven.

Wil je graag laten weten wat je van een restaurant vindt: wordt dan Goede klant en je kunt alle adresjes die jou bevallen tippen aan andere bezoekers van de Goede Gids.

Alle Goede restaurants

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria