De manier van Joline Jolink

De manier van Joline JolinkZe was de allereerste mode-ontwerpster in Nederland die een eigen webwinkel begon om laagdrempelig haar ontwerpen aan te kunnen bieden. Dat was in 2008. Nu zijn we bijna 10 jaar verder en is Joline Jolink een volwassen merk geworden. De webwinkel is al een keer compleet gerestyld en ze heeft een fysieke winkel, in Rotterdam. Verder uitbreiden wil ze niet; het gaat bij haar om de kwaliteit niet de kwantiteit.

Joline ontwerpt voor volwassen vrouwen die mode zoeken die goed zit, mooi staat en langer meegaat dan één seizoen. Daarom laat Joline het verschijnen van haar collectie niet bepalen door catwalk-hysterie of het tempo van de fashionketens. Ze laat zich inspireren door de kleuren van de natuur en sterke vrouwen uit het verleden.

Hoe kom je aan die vrouwen door wie jij geïnspireerd raakt?
"Die komen vaak min of meer toevallig op mijn pad! Doordat ik ergens een tentoonstelling, een foto of een bericht zie. Op dit moment is Georgia O'Keeffe (1887-1988) mijn inspiratiebron, zij was een Amerikaans kunstschilder. Eerder heb ik me voor collecties laten inspireren door bijvoorbeeld Amelia Earhart, een vliegenierster, en Lee Miller, een fotografe en oorlogscorrespondente. Vrouwen die onverschrokken leefden. Die durfden, ook in hun werk. Ik leg mezelf nooit een vaste periode op, zo van: ik ben nu al een jaar in de ban van O'Keeffe, het wordt tijd voor wat anders. Zo lang iemand me fascineert, blijf ik in die sfeer en strek ik de periode uit."




'Weg uit
mijn comfortzone'


Wat inspireert je in Georgia O'Keeffe en hoe gebruik je dat dan?
"Georgia gebruikt kleurencombinaties in haar schilderijen die mij als mode-ontwerper uit mijn comfortzone halen en verder laten kijken. Haar kleurgebruik is uitzonderlijk. Zij laat me zien hoe het óók kan. Net als het gebruik van stoffen en materialen. Aan Georgia O'Keeffe kun je trouwens zien dat zij zelf ook een goed modegevoel had. Haar kleding was zo mooi afgewerkt en met zoveel zorg bij elkaar gezocht."


Kleine series

Kleine seriesOp je site leg je uit hoe jij duurzaam onderneemt. Maar keurmerken voer je niet?
"Nee. Ik vind het goed dat ze er zijn, maar ik vrees dat het vooral iets is voor grotere merken. Die hebben de mankracht om de verplichte rapportages op te stellen, terwijl ik denk dat duurzaam ondernemen ook een kwestie is van je verstand gebruiken. Om een voorbeeld te geven: het is goed om biologisch katoen te gebruiken. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Ook een groot probleem is de overproductie, waardoor er jaarlijks miljoenen kilo's textiel vernietigd worden. Zonde, maar dat wordt niet meegewogen bij keurmerken. Ik weet na tien jaar produceren wat voor ons goede aantallen zijn en laat bewust kleine series maken. Ik heb geen overschot en doe ook daarom niet aan sale. Mijn kleding kun je kopen voor een eerlijke prijs: voor klant en producent. "




Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Drie ontwerpers,
één gedachte

Alinda van Teeckelenburgh, Maaike Groen en Joline Jolink: drie Nederlandse ontwerpers. Alle drie willen ze duurzame mode creëren, die voor iedereen bereikbaar is. Ze doen het elk op hun eigen wijze. Joline door het klein te houden, Maaike juist door het groots aan te pakken en Alinda door classic trendy als wapen in te zetten. Laat je inspireren door deze creatieve dames.

Meer zien?

De collectie van Joline Jolink is te zien en te koop op www.jolinejolink.com

Langsgaan kan ook:
Joline Jolink
Nieuwe Binnenweg 82
3015 BC Rotterdam
T 010 737 1083

openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 11:00 - 18:30 uur
zaterdag 10:00 - 18:00 uur
zondag 13:00 - 17:00 uur
(In augustus op zondagen gesloten)

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria