Tuintje voor aan de wand

Tuintje voor aan de wand

Een paar jaar geleden zagen wij het fenomeen verticaal tuinieren voor het eerst. Dat was in Wenen in een hippe koffiebar. Een hele muur werd gevuld met verschillende planten in een mooi patroon. Niet zo gek dat we het juist in Oostenrijk zagen, want het verschijnsel 'hanging gardens' oftewel verticaal tuinieren komt ook uit de Alpenlanden. Daar hebben ze weinig horizontale, vruchtbare grond. Daarom zijn ze daar van nature al meer gewend om in de hoogte te denken. Inmiddels doen wij er ook ons voordeel mee: met verticaal tuinieren creëer je meer groen op dezelfde hoeveelheid ruimte.

Goed voor de luchtkwaliteit
Een groene buitenmuur in een openbare ruimte zorgt voor een spectaculair effect. Het geeft een parkgevoel, terwijl zo'n geveltuin in grondoppervlakte geen ruimte in beslag neemt. Positief is ook dat veel groen in een wijk bijdraagt bij aan een schonere lucht en dat mensen zich veiliger voelen. Dat verticaal groen nu pas echt aan zijn opmars begint, heeft voor een deel te maken met de aanname dat het slecht voor een muur zou zijn. Plantenwortels zouden zo'n muur slopen. Door slimme ophang- en irrigatiesystemen is dat probleem verleden tijd. Er zijn veel gemeentes, die tegenwoordig subsidies geven om levende muur te installeren. Die info is te vinden op de website van je gemeente. Met de zoekwoorden 'subsidie' en 'groen' vind je geheid de regelingen.




Ook voor het balkon
Voor grootschalige buitenprojecten zijn die irrigatiesystemen tamelijk technisch (en dus kostbaar). Maar de ophangsystemen zijn inmiddels ook te koop voor wat kleinschaliger projecten zoals een achtertuin of balkon. Daarbij moet je wel gewoon zelf water geven, maar ze lekken niet, doordat het wateroverschot kan weglopen naar een verzamelbak(je).

Kamerplantenschilderij
In huis doen hanging baskets het ook heel goed. In de woonkamer zijn er mooie ontwerpen mee te maken voor een kamerplantenschilderij. In de keuken is het praktisch als hangende kruidentuin ter voorkoming van allerhande potjes in de vensterbank. Ook hier geldt: een hele muur geeft een spectaculair effect, maar een paar planten zien er ook al super uit. Het is wel belangrijk de goede planten uit te kiezen voor een verticale tuin. Volgende week geven we je daar alle informatie over.

Zin in een verticale tuin? Uiteraard hebben we een fijne win- en kortingsactie voor je geregeld als je Goede klant bent. Hiernaast/onder vind je de informatie.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria