De uitdaging: 52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… verre van. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden (ofwel goede gewoontes) in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Misschien vind je het leuk om mee te doen.


Gaan voor die banaan
Mijn eerste daad is direct supermakkelijk. Ik kwam hier bij toeval achter en dat bracht mij op het idee van deze challenge. Wij eten thuis veel bananen. Banaan is een van de beste vruchten, die je volgens mij kunt eten: het bevat energierijke koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen, maar vooral bevat het tryptofaan, een stofje waar je vrolijk van wordt. Althans, het stimuleert je hersenen om serotonine aan te maken en dat is goed voor je humeur.

Nu is de ene banaan de andere niet. Wel qua inhoud, maar niet qua afkomst: in de meeste supermarkten liggen bananen van Chiquita, Dole of Del Monte. Als je het schap bekijkt, hebben die ook de grootste afzet. Alleen gaat er met de teelt van deze jongens nog heel wat mis: chemische bestrijdingsmiddelen, ontbossing, wanbetaling van arbeiders… de gebruikelijke riedel.

Supermarkten verkopen doorgaans ook een biologische fairtrade variant. Dat klinkt duur, maar dat blijkt dus niet het geval. Bij mijn AH scheelt het nog geen 2 cent per banaan. Een mini-onderzoekje bij overige supermarktketens laat hetzelfde zien. Bij Plus is een goede banaan zelfs even duur als een 'slechte'. Alleen Jumbo heeft een raar bananeninkoopbeleid met een prijsverschil van 100%.

Mijn eerste goede daad is dus simpel: gaan voor een goede banaan. Als je nu denkt: wat maakt dat nu uit, dan geef ik je gelijk. Mijn banaanconsumptie zal inderdaad het verschil niet maken. Maar als dit algemeen bekend wordt… Bovendien zet het mij aan het denken: geldt dit marginale prijsverschil niet voor veel meer producten? Ik ga dus verder op onderzoek uit; de banaan krijgt vast een vervolg.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Het verschil

Deze video laat zien welk klein doch fijn verschil je maakt door te kiezen voor de goede banaan.




Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria