Schrijversduo tipt vega favoriet
Charles den Tex is een van de meest bekende thrillerauteurs in Nederland, die meermalen de Gouden Strop won. Ook schrijft hij steeds vaker scenario's voor film en televisie. In oktober komt zijn nieuwste tv-serie op de buis over matchfixing in het voetbal.
Anneloes Timmerije publiceerde naast korte verhalen ook diverse romans, waaronder
Indisch zwijgen en
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. Een prachtboek, dat onlangs is in het Engels is vertaald (
Finding her) en dat zij samen met Charles schreef. Ook in de keuken vormen ze een goede mixed double met ratatouille als vega favoriet:
Ratatouille voor 2 personen:1 aubergine
1 rode paprika
1 courgette
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten
olijfolie
zout, peper, suiker
Hak de knoflook fijn, snij de ui in ringen en de overige groentes in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de overige groenten toe en rooster de stukjes al roerend op hoog vuur.
Voeg dan het blik tomaten mét sap, zout en peper naar smaak en een theelepeltje suiker (jawel, echt nodig voor een goede ratatouille)! Voeg 1 blikje water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en smoor een klein uurtje: de groentes moeten niet knapperig blijven. Gaar, zacht en weldadig; zó heurt het.
Serveer met knisperend vers brood en een bleke rosé.
Nieuwe luxe
Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en
last but not least vooral niet voor de dieren zelf.
Woensdag gehaktdagToch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.
Uit de gratieMaar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.
3 makkelijke stappen
Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:
1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees
Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.
De overige vega favorieten vind je hier