Ecologisch hovenieren, een introductie

Ecologisch hovenieren, een introductieBen jij een echte 'gardenista', dan weet je vast al het verschil tussen een gewone hovenier en een ecologische. Maar redacteur Karen, die wel een tuin, maar geen groene vingers heeft, was verrast door de uitleg van Michiel Coesèl. Jij misschien ook. Dus voordat je in z'n blogs duikt, eerst een introductie.

"Een ecologisch hovenier wil zoveel mogelijk groen. Op het dak, tegen muren en in tuinen. Weg met het grijs! Tegenwoordig zijn gewone hoveniers ook halve stratenmakers", licht Michiel toe. "Als ecologisch hovenier wil je een betere balans tussen bestrating en begroeiing."

5 miljoen tuintjes
Ik snap direct wat hij bedoelt. De afgelopen jaren hebben veel mensen in mijn buurt hun tuin veranderd in een betegelde plaats met nog wat groen aan de zijkant of in bakken.
Michiel: "Een ecologisch hovenier doet dat niet. Dat is niet goed voor de waterhuishouding. Het water kan dan niet weg. En dat is toch al een probleem aan het worden." Mocht je nu denken: ach, dat ene tuintje van mij… Er zijn zo'n 5 miljoen tuintjes in ons land. Dat is een enorm oppervlak en die liggen vaak in verstedelijkt gebied. Tel daar dan maar eens het klimaat bij op, dat steeds natter wordt.

Een ecologisch hovenier zal ook het regenwater zo goed mogelijk willen opvangen. Door gebruik te maken van het dak (hoogteverschil), kan dat water van dienst zijn voor de planten. Op die manier wordt het riool niet belast en spaart het drinkwater uit.
"Wij proberen om zo duurzaam mogelijk te werken. Dat betekent ook dat we niet willen weggooien. Is er ergens een muurtje dat moet verdwijnen, dan gaan we de stenen hergebruiken. We maken er bijvoorbeeld een stapel van, zodat het een huis voor insecten wordt. Want dat doen ecologische hoveniers ook: proberen om een goede omgeving te bieden voor de flora en fauna die inheems zijn. We halen dus geen planten die van ver komen, maar kijken naar wat hier van oorsprong groeit."

Gids
Ecologische hoveniers zijn zich zeer bewust van de hedendaagse milieuproblematiek en willen een gids zijn. Michiel geeft bijvoorbeeld ook cursussen, hoe je je eigen tuin duurzaam kunt maken. En dat gaat dus echt veel verder dan: geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ik ben benieuwd. Michiel zal mij én jou - als je wilt - de komende maanden met grote regelmaat meenemen in de kunst van het ecologisch tuinieren.

Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Meer weten?

Neem eens een kijkje op de uitgebreide website van Michiel Coesèl: www.ecohovenier.nl. Michiel gaat vanaf september met grote regelmaat via blogs zijn kennis over ecologisch tuinieren met je delen. Zie onderaan.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria