Duurzame daad 4 - Plastic filteren

Duurzame daad 4 - Plastic filterenHet staat al tijden op mijn 'to do'-lijstje. Maar omdat ik het kwalificeerde als 'niet-super-urgent' blijft het onderaan mijn lijstje bungelen. In feite is het wél super urgent: want volgens recent onderzoek van de Plastic Soupfoundation raken mijn kleren per wasbeurt 20 miljoen synthetische vezels kwijt! Synthetisch betekent onverteerbaar, vezels wil zeggen: zo klein dat ze niet uit het water gefilterd worden door zuiveringsinstallaties. De 20 miljoen onverteerbare vezels gaan linea recta bij mij om de hoek de Noordzee in. Daar blijven ze tot in den eeuwigheid het water vervuilen. Of ze worden gegeten door plankton, dat weer gegeten wordt door garnalen, die weer gegeten worden door … mij!

Miljarden bolletjes
Er komt de laatste tijd steeds meer aandacht voor al het plastic dat we met z'n allen ongemerkt in de oceanen dumpen. Niet alleen kledingvezels, ook mini plastic balletjes in cosmetica, microbeads genoemd, rollen met z'n miljarden via het afvalputje zo de zee in. Week in week uit, jaar in jaar uit tot de oceanen helemaal van plastic zijn.

Verboden lijst
Dus ben ik het deze week even gaan checken: hoeveel van de flesjes en potjes in mijn badkamer bevatten plastic? Het is eigenlijk heel makkelijk uit te zoeken. Ik hoef niet de minuscule lettertjes op de etiketten te ontcijferen. Er blijkt een overzichtelijke lijst te bestaan, waarop alle producten met plastic vermeld staan. Kleine moeite om die door te lopen. Mijn Oral-B tandpasta en Dove douchegel staan op de verboden lijst en inderdaad vermeldt het etiket van Dove: polyethylene acrylate copolymer. Dat klinkt niet gezond. Vraag is alleen; wat er mee te doen? Wegspoelen is natuurlijk raar. Ik besluit de flacon en tube bij het plastic afval te voegen.

GuppyFriend
Nu mijn kledingkast: vooral die lekkere fleece sweaters zijn grote boosdoeners. Ik heb er 3 hangen. En dan al mijn nylonkousen. Gelukkig heb ik verder vooral kleding van katoen, wol en linnen. Synthetisch materiaal vond ik toch al niet zo prettig dragen.

Een mooi filmpje biedt tips om de ergste dumping te voorkomen (zie hieronder/naast). Ook ontdek ik dat er een waszak ontwikkeld is door een Duits outdoormerk Langbrett, die deze vezels wel onderschept: de GuppyFriend. Na wat googelen kom ik erachter dat een webwinkel in Nederland ze in haar assortiment gaat opnemen, hopelijk in oktober. De vraag in Duitsland is zo hoog dat er nog even niet geëxporteerd kan worden. Ze beloven me een seintje te geven als wel het zover is. Tot die tijd was ik mijn fleeces en nylons maar even niet.


Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Leuk en leerzaam filmpje:





Meer info
Wil je ook checken of je cosmetica plastic bevat? Dat kan heel makkelijk met de lijst op de site van Beatthemicrobead.

Cosmeticamerken, die garanderen dat geen van hun producten microbeads bevatten, mogen het Zero logo voeren. Zoek je in de Goede Gids op plasticvrij dan vind je de merken die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria