Janny tipt haar vega favoriet

Janny tipt haar vega favorietJanny van der Heijden is culinair journalist. Vier jaar geleden werd ze 'wereldberoemd' als jurylid bij 'Heel Holland Bakt'. Maar ze schrijft al over eten sinds de late jaren '70 van de vorige eeuw; toen verscheen haar eerste kookboek. Ook heeft ze sinds een eeuwigheid een kookcolumn in diverse kranten, werkte ze achter de schermen van diverse tv-kookprogramma's en was lange tijd hoofdredacteur van Tip Culinair.

Janny is gek op pasta, dus haar vega-recept is een pastarecept. Ze geeft nog wel even als tip mee: "Kies voor lichte en niet al te gerimpelde tomaten. De smaak daarvan is zachter en minder zurig dan de gerimpelde soortgenoten."

Pasta met broodkruim voor 4 personen

4-5 sneden brood, zonder korst
2 tenen knoflook, gepeld en in vieren gesneden
1 takje tijm, of theelepeltje gedroogde tijm
2 volle eetlepels olijfolie
8-10 (half) zongedroogde tomaten, in stukken
400 gram verse pasta, tagliatelle of spaghetti
1 grote buffelmozzarella, grof gehakt
3-4 takjes basilicum
zout
versgemalen peper

Scheur het (enigszins) droge brood in stukken. Doe het in de mengkom van de keukenmachine, of gebruik een staafmixer. Voeg de stukken knoflook met de kleine blaadjes van het takje tijm bij het brood. Maal dit alles met de pulse toets tot een grof kruimelig geheel.
Verhit de olie in een koekenpan en rooster dit mengsel krokant. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de stukken tomaat op het laatst toe en warm kort mee.
Kook intussen de pasta in gezouten water beetgaar.
Haal de basilicumblaadjes van de takjes en scheur de (grote) blaadjes in stukken.
Giet de pasta af, meng met het gebakken broodkruim en verdeel over de borden. Bestrooi met de mozzarella en basilicumblaadjes.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Toch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet.

De overige vega favorieten vind je hier

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria