Ode aan het stukje zeep

Ode aan het stukje zeepZeep; typisch zo'n product dat je bij de supermarkt of drogist koopt zonder er bij stil te staan hoe het eigenlijk gemaakt wordt. Zeep bestaat al tientallen eeuwen en al die jaren wordt het op dezelfde manier vervaardigd van vet en loog. Loog is een chemisch spulletje dat het vet omzet in een reinigende substantie.

Vet is dus de basis. Welk vet er gebruikt wordt bepaalt de kwaliteit van de zeep. Goedkoop hard dierlijk vet of palmolie geeft een heel andere kwaliteit dan mooie zachte olie uit bijvoorbeeld olijven, avocado of jojoba.
Ook de hoeveelheid loog, die gebruikt wordt maakt dat zeep schadelijk of juist zacht is voor je huid. Hoe meer loog des te beter de zeep reinigt maar ook des te meer beschermende talg van je huid verwijderd wordt.

Zepen waar een gevoelige
huid wel tegen kan

Mijn favoriete zeep is Werfzeep, gemaakt in een werfkelder in Utrecht, door Evelien die op een boerderij in Canada het vak leerde. Daar kwam zij in aanraking met zepen waar haar zeer gevoelige huid wel tegen kon. Milde zepen met bijzondere ingrediënten. Terug in Nederland startte zij haar zeepziederij in het Wickenburghse bos bij Utrecht. Sindsdien heeft Werfzeep flinke stappen gemaakt: een nieuwe locatie, uitbreiding van het team en samenwerkingsverbanden met duurzame en/of sociale partners. Evelien en haar vriend Laurens wonen nog wel in het bos, maar de ziederij is weer terug in de binnenstad van Utrecht, aan de Westerkade. Veel ingrediënten voor de zepen plukken ze zelf in het bos. Andere kruiden en de oliën zijn afkomstig van biologische telers.

Plezier
Een bezoek aan haar website is al een plezier op zich. Door de vele foto's en een mooie film krijg je een indruk van het maakproces. Klik je op ingrediënten, dan lees je een uitgebreide beschrijving van alle heilzame planten en kruiden, die gebruikt worden. Bij zeepassortiment kun je de resultaten zien. Wil je het in levende lijve meemaken dan zijn de workshops een aanrader.

Als je dan op werfzeep.nl bent, ontdek dan hoeveel een stuk Werfzeep weegt. Heb je het goede antwoord gevonden? Kijk dan in je account hoe je een cadeauset kunt winnen?


Marloes mening over mooi

Marloes van Cappellen is oprichtster van Visagist op de fiets, een duurzaam beautyconcept. Haar werkterrein is Den Haag, waar ze bestellingen per fiets bezorgt of langskomt voor advies. Ook online helpt ze mensen bij hun keuze voor cosmetica. Bij haar zoektocht naar goede producten, komt haar journalistieke achtergrond van pas. Ze vertelt graag het verhaal achter het merk en screent ingrediëntenlijsten met een zeer kritisch oog.

Belangstelling voor pure producten is bij Marloes uit noodzaak ontstaan. Toen haar kinderen als baby met hevige allergieklachten om de haverklap naar het ziekenhuis moesten, verdiepte ze zich in de effecten van voeding en verzorgingsproducten op de gezondheid. Die bleken niet gering. Sindsdien wil ze er alles over weten.

Marloes zal in de Goede Gids met enige regelmaat haar mening geven over huidverzorging en cosmetica.

Marloes mening over mooi
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria