Annegreet tipt haar vega favoriet

Annegreet tipt haar vega favoriet'Vroeger was alles beter'. Veel mensen verzuchten dit. Annegreet van Bergen weet dat het niet waar is. Zij schreef Gouden Jaren, een geweldig boek over de stormachtige veranderingen van de afgelopen halve eeuw. Bij het komende Geschiedenis Festival in Haarlem op 7 oktober houdt Annegreet de lezing over dat vermeende geluk in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Hier vind je meer informatie over dit festival.

Annegreet is van huis uit journalist. Ze schreef o.a. voor de Volkskrant en Elsevier. Nationaal bekend werd ze vooral door het boek Gouden jaren, waarvan er ondertussen een kleine 300.000 exemplaren verkocht zijn. Ze is nu bezig met een vervolg, omdat ze van lezers vele prachtige verhalen hoorde en boeiende informatie ontving: 'Te leuk en interessant om te laten liggen'.

Toch is het toeval dat haar favoriete maaltijd Hollandse kost is: aardappels, groenten en ... geen vlees.

Sesamsnitzel voor 2 personen
6 eetlepels geraspte pittige kaas
4 eetlepels volkoren tarwemeel
4 eetlepels sesamzaad
1 ei
kerriepoeder
vet om in te bakken

Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit tot een stevig samenhangend geheel. Vorm er 2 platte schijven van. Verhit boter, margarine of olie in een koekepan. Bak de schijven in 5 minuten aan beide zijde goudbruin op niet te hoog vuur.

Serveer met Toscaanse aardappeltjes en sperzieboontjes in de zomer of spruitjes in de winter

Toscaanse aardappeltjes voor 2 personen
4 ons vast kokende biologische aardappelen in de schil
rozemarijn
olie
zout & peper
bakpapier

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de aardappels in dikke patatstukken. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg hierop de aardappel. Sprenkel er olijfolie overheen, wat peper en zout en (het liefst) verse rozemarijn. Bak de patatten in 45 minuten gaar en bruin. Wentel 1 of 2 keer tussendoor om.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Toch eten we het graag; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week een nieuwe vega-favoriet. Volgende week die van Janine Abbring, presentatrice van Zomergasten en redacteur van Zondag met Lubach.

De overige vega favorieten vind je hier

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria