Hoe proefdier vrij is proefdiervrij?

Hoe proefdier vrij is proefdiervrij?Jubel en Juich! Sinds 2013 mag er in heel Europa geen cosmetica meer verkocht worden die getest zijn op dieren. Maar 100% waterdicht lijkt dit verbod niet. Nu zo rondom Dierendag vragen wij ons af… Hoe proefdier vrij is proefdiervrij nu echt?

Wereldwijd alarm
Toen Europa begin jaren negentig plannen maakte om alle ingrediënten van cosmeticaproducten opnieuw te testen, sloegen dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd groot alarm en sprongen massaal 'op de bres'. Die testen zouden het leven van miljoenen proefdieren gaan kosten. Dankzij de acties werd de maatschappelijke druk groter en groter en in 2013 was het Europees test- handelsverbod op diergeteste cosmetica een feit. Maar over de vraag hoe waterdicht dit verbod is, hangt nog altijd een dikke mist. Hoe zit dat met de producten van bijvoorbeeld Andrélon, Nivea en The Body Shop die al jaren overal ter wereld te koop zijn? Zijn die nu wél of niet op dieren getest?

De kritische grens ligt bij 2013. Alle cosmetica die hier verkocht worden en ná 2013 zijn geproduceerd, zijn zeker weten proefdiervrij. Producten die vóór die tijd al in de schappen lagen en nooit veranderd zijn, kunnen ingrediënten bevatten die in het verleden wel op dieren zijn getest. Gelukkig wordt die lijst steeds kleiner en zijn er dus geen nieuwe dieren het haasje.

Weet je nog wel wat je koopt?
Maar er zit een adder onder het gras. In China móeten namelijk alle producten juist op dieren worden getest, anders mogen ze niet verkocht worden. En grote multinationals verkopen zowel in China als in Europa hun producten. Hier niet testen, daar wel? Weet je dan nog wat je koopt?
Stel, het Duitse Nivea ontwikkelt een nieuwe shampoo en lanceert de shampoo eerst in Europa. Deze shampoo is absoluut proefdiervrij. Als Nivea vervolgens deze shampoo gaat exporteren naar China, dan moeten de ingrediënten van deze shampoo wel op dieren getest worden. Voor Europa geldt deze shampoo echter nog altijd dierproefvrij. Het lijkt een beetje krom maar zo werkt de wet nu eenmaal. Controle op producten die in China worden getest, is vrijwel onmogelijk. Daarom richt de wetgeving zich slechts op Europa.
Andersom werkt het beter: mocht de shampoo eerst in China op de markt komen, dan mag het product niet in Europa worden verkocht. Besluit Nivea op een dag de Europese shampoo te vernieuwen, dan mag ze de ingrediënten die in China zijn getest, hier niet gebruiken. Zelfs de informatie niet die de testen daar hebben opgeleverd. Dat die wet wordt nageleefd, hebben multinationals aan de lijve ondervonden. Hun geteste producten mochten hier de markt niet op.

Slimmer testen
Ingewikkeld verhaal dat proefdiervrij, maar met als positieve conclusie dat alle spullen in jouw badkamer in ieder geval niet direct dierenleed hebben veroorzaakt. Dat gerommel met proefdieren is overigens totaal onnodig. Cosmeticaproducten kunnen tegenwoordig getest worden op donorhuid en op levende huidmodellen die daar speciaal voor worden ontwikkeld. De uitkomsten zijn zelfs veel betrouwbaarder want - op varkenshuid na (huh?) - lijkt een dierenhuid totaal niet op een mensenhuid.


Ter inspiratie een mooie video registratie van 'animal testing' .




Met dank aan Stichting Proefdiervrij en Naoki.nl

Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

No Go Area

De claim 'proefdiervrij' op een cosmeticaproduct, dat je in Europa koopt is dus sinds 2013 enigzins een wassen neus. Je kunt er wel voor kiezen om geen merken te gebruiken die ook in China te koop zijn.

Sophie van Naoki.nl heeft alle merken onder de loep genomen en wat blijkt: eigenlijk alle grote bekende merken - van Adidas tot Yves Saint Laurent - hebben zo graag voet op Chinese grond, dat ze dierenwelzijn even laten voor wat het is.

Goede keuzes
Er zijn grote merken, zoals The Body Shop en LUSH, die China links laten liggen. Wil je zeker weten dat de spullen die jij gebruikt wereldwijd 100% proefdier vrij zijn, kies dan voor merken die in de Goede Gids zijn opgenomen. Het zijn vaak de kleinere minder bekende merken die alleen te vinden zijn in Europese (web)winkels. Je vindt in de Goede Gids al een behoorlijk complete lijst en we speuren naar meer. Ken je nog een ontbrekend merk, laat het ons weten.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria