Hé fietsendief, da's pech!

Hé fietsendief, daDe Nederlandse steden zijn bezaaid met zesdehands barrels waarop we ons elke dag de rambam fietsen. Rammelkasten met kapotte verlichting, doorgeslipte remmen, kletterende kettingkasten, versleten zadels en als je geen dik slot hebt, is hij ook nog zo weggekaapt. Kan dat niet anders?

Oh… Daar is ie!
Ja hoor! En nog binnen handbereik ook. "Die wegwerpfietsen zijn pure verspilling. We kopen liever ieder jaar een 'nieuwe' oude dan een spiksplinternieuwe die altijd gejat wordt", zegt Taco Carlier. Samen met zijn broer Ties is hij eigenaar van VanMoof fietsen. "We fietsen op oude barrels, omdat nieuwe fietsen veel te snel gestolen worden. Dat probleem willen wij aanpakken." De SmartBikes van VanMoof zijn diefstal-proof. Ze zijn uitgerust met GSM, zodat ze te allen tijden te traceren zijn en op het moment dat melding wordt gemaakt van vermissing, zijn e-fietsen niet meer aan te krijgen. Vervolgens gaat er een speciale Bike Hunter-eenheid op jacht om de fiets terug te vinden. "Er worden maandelijks gemiddeld 6 tot 8 fietsen gestolen en we vinden 70% van de fietsen binnen twee weken terug", vertelt Taco.

Door weer en wind
De broers hebben een mooie missie. Zij willen de stadsfiets naar een hoger plan tillen. Wereldwijd. "Fietsen voor dagelijks gebruik kunnen mooier, beter, lichter en robuuster", stelt Taco. "Nieuwe technologieën worden vooral gebruikt om racefietsen en mountainbikes te moderniseren, maar de stadsfiets blijft achter." Daar wilden de broers Carlier veranderingen in brengen en gingen aan de slag. Samen met Philips hebben ze eerst goed zichtbare led-verlichting met een geïntegreerde dynamo ontworpen. Dus geen verspillende batterijen en geen kwetsbare losse draadjes. Vervolgens hebben ze zich gericht op spatborden, zadel en kettingkast. "Een fiets voor woon-werkverkeer moet vooral lekker fietsen, maar ook tegen een stootje kunnen en weer en wind bestendig zijn," verklaart Taco.

De stadsfiets naar een hoger plan


Goede actie
Dat ze veel internationale fans hebben, maakt de succesvolle crowfundingsactie wel duidelijk. VanMoof startte een crowdfundings actie om te kunnen blijven ontwikkelen en binnen 48 uur stroomde een miljoen euro binnen. De teller staat nu zelfs op bijna 1,7 miljoen. Een prachtig bedrag om uit te breiden, de fietsen nog beter, lichter en duurzamer te maken en de online verkoop te optimaliseren. VanMoof richt zich vooral op online verkoop in grote, internationale steden en heeft winkels in New York, Amsterdam en Berlijn. "Woon-werkverkeer is wereldwijd een groot probleem. Steden lopen vol, files zijn ondragelijk lang en de luchtvervuiling is schrikbarend hoog. De stadsfiets moet de oplossing brengen en steden als New York, Londen, Tokio en Parijs investeren flink in een beter fietsklimaat. Parijs wil zelfs de grootste fietsstad van de wereld worden," legt Taco uit.

E-dames, nog even geduld
En wat als je nu niet in de stad woont en toch een VanMoof wilt? "Uiteraard kun je met onze fietsen overal fietsen, al fiets je naar Parijs", lacht Taco. Met stadsfiets bedoelen we fietsen voor dagelijks gebruik". Een vouwfiets voor in de trein is er niet. VanMoof richt zich op andere modellen. En vrouwen die graag op een dames e-bike fietsen, moeten nog even geduld hebben. In maart volgend jaar worden nieuwe modellen gelanceerd met lagere instap.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Nieuwsgierig

VanMoof heeft een vlaggenschipwinkel in Amsterdami. Daar kun je de fietsen bekijken en uitproberen. Een standaard fiets met rechte stang zijn er vanaf €589 en met lage instap vanaf €798. Mauritskade 55 | 1092 AD Amsterdam| +31 20 33 07 401 | vanmoof.com

Ook een stukje VanMoof?
Met de internationale crowdfundingsactie willen Taco en Ties VanMoof van iedereen maken. Voor grote bedrijven is een investering appeltje eitje, maar voor €250 kan ook jij een beetje eigenaar worden.

steuntje in de rug

Toe aan een nieuwe fiets en heb je een beperkt budget? Door heel Nederland vind je fietswinkels en werkplaatsen die plek bieden aan mensen met een beperking of die een steuntje in de rug nodig hebben. Ze verkopen nieuwe, maar ook 2de hands fietsen en ze knappen jouw barreltje graag op. Kijk bijvoorbeeld bij De Gadering in Rotterdam en bij fietswerkplaats De versnelling in Enschede.

Klaar met je fiets?
Is er echt geen redden meer aan en is het tijd voor de sloop? Bij The Upcycle zien zij vast nog een koetrommel of kekke ceintuur in jouw trouwe tweewieler.Nieuwsgierig
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria