Ode aan de avocado

Ode aan de avocadoWat kun je blij worden van een romige avocado. En het lijkt of heel Holland het hier mee eens is. De vraag naar avocado stijgt exorbitant. Terecht, want ze zijn heerlijk, gezond én voedzaam. Maar ze komen ook van ver en de vraag ernaar is groot. Hoe schadelijk is die avocadohype?

Drie redenen om avocado's te eten
We kunnen het niet laten om te beginnen met een lofzang over de avocado. Want avocado's zijn smakelijk, multi-toepasbaar én enorm gezond. Ze zijn, ook de niet biologisch geteelde, vrij van pesticiden omdat de schil geen schadelijke stoffen doorlaat. Avocado's bevatten een hoge dosis gezonde vetten, vezels, vitamines C, B, en K, foliumzuur, omega, ijzer, kalium en proteïne. Ideaal dus als vleesvervanger. En… jummie! Avocado's zijn goed voor de slanke lijn! Ze zijn voedzaam en geven een gezond, verzadigd gevoel. Zo!

Drie redenen om ze niet te eten

JA, er is een avocado-hype en NEE voedselhypes zijn in principe niet duurzaam. De import van avocado's is sinds begin dit jaar enorm gestegen. Avocado staat nu zelfs op de tweede plek, na de druif en voor de banaan en sinaasappel. Nederland slaat groot in en is na de VS de grootste importeur, hoewel 80% weer bestemd is voor de export binnen Europa.
Avocado's komen van ver; uit Midden en Zuid-Amerika en ze hebben behoorlijk wat water nodig om te kunnen groeien. De carbon voetprent is dan ook pittig. Twee avocado's hebben twee keer zoveel C02 impact als een kilo bananen. Die informatie op zich zou een reden kunnen zijn om de vrucht links te laten liggen maar zo rigoureus hoeft het gelukkig niet.

Goede afkomst
Avocadolanden zoeken naar manieren om de grootschalige productie zo efficiënt mogelijk te maken. Ze leggen bijvoorbeeld grote waterbassins aan en spreiden de productie over verschillende landen. Vroeger was Mexico dé grootste avocadoleverancier. Nu komen er ook veel avocado's uit Chili, Peru, Kenia, Spanje en Zuid-Afrika.
Check je de Groente- en fruitkalender van voorlichtingsbureau Milieu Centraal, dan zie je dat alleen de avocado uit Zuid Afrika wordt afgeraden. De vrucht uit al de andere landen kun je met een gerust hart het gehele jaar kopen. Ze groeien in de open lucht en komen met de boot. Overigens is alles relatief: die ene pint lokaal geproduceerd bier veroorzaakt meer CO2 dan een avocado van ver weg. We mogen dus schaamteloos genieten.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Pittig

Gooi de pit niet weg! Je kunt je eigen avocadoboom kweken. Verwacht geen wonderen, het kan zeker 4 jaar duren voordat je kunt oogsten. Maar, je krijgt wel een mooie groene plant cadeau. Je kunt de pit ook verpulveren en consumeren. Echt smakelijk is het niet, maar het schijnt hart- en vaatklachten te verminderen en een gunstig effect te hebben op het aderstelsel. We willen het graag geloven, maar wetenschappelijke bewijs is nog niet gevonden.

Een smakelijke legende

Tijdens de koloniale periode op de Antillen was gepureerde avocado met een scheutje rum een geliefd aperitief. Zeelui namen het recept mee naar Nederland, maar uit gebrek aan avocado's, kozen ze voor geklopt eigeel. Vandaar de naam Advocaat.

Prachtige creaties

Krijg je geen genoeg van het groene superfruit? Je kunt je avocadoliefde naar hartenlust voeden bij je avocadovrienden in The Avocado Show. Dit restaurant serveert alleen maar avocado. En ze zijn creatief. Van elk gerecht wordt een waar kunstwerk gemaakt. The Avocado Show | Daniël Stalpertstraat 61, Amsterdam.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria