Sanne Vogel (33) is actrice en theatermaakster en kijkt met een scherpe blik naar politieke en maatschappelijke onderwerpen. Ze zet zich in voor duurzame kledingmerken en in 2010 mocht zij zich de 'Meest Sexy Vegetariër' noemen. Sanne staat nu in het theater met de voorstelling 'Nieuwe familie' samen met Muayad en Amir, twee Syrische vluchtelingen die in 2015 wekenlang bij haar logeerde.
Eten bracht hen dichter bij elkaar
Nu, twee jaar later, staan ze samen op het toneel. Ze vertellen alle drie hun eigen verhaal over de logeerpartij en het delen van verdriet, geluk en culturen. Eten heeft een prominente rol in het stuk. Sanne heeft een kookprogramma en Amir kookt 'live' het gerecht dat ze samen veel gegeten hebben. Als je op de vlucht bent en in vluchtelingenkampen woont eet je nooit normaal. Sanne heeft veel voor de mannen gekookt en de mannen voor haar. Samen eten bracht hen dichter bij elkaar.
Goed voor dieren en de planeet Eten is voor Sanne een zoektocht naar waar ze zelf goed op reageert en wat goed is voor de dieren en de planeet. Ze eet voor 50% vegan, voor 40% vegetarisch en één keer per week staat er biologische kip op tafel omdat ze dat erg lekker vindt. Ze heeft een eigen kookvlog op Libelle TV.
Tssie met cashewnoten
Tijdens de voorstelling maakt Amir Tssie een Syrische recept met kikkererwten, een traditioneel Syrisch gerecht dat wat weg heeft van humus. Je eet het als dip met brood en is heerlijk met gegrilde groenten.
Zo maak je het klaar Laat de helft van de kikkererwten 10 minuten koken in een pannetje water. Doe de overgebleven kikkererwten in de blender met de yoghurt, tahin, knoflook, een beetje citroensap en zout. Blend de ingrediënten tot een glad mengsel. Snijd het brood in kleine stukjes, en leg ze onderin een schaal. Doe daar het mengsel uit de blender bovenop, samen met de gekookte kikkererwten. Garneer met olijfolie, granaatappelpitjes en de cashewnoten.
Door: Marieke Veldema
Vlees noch vis Wat is de overeenkomst tussen een wollen muts en een roze spekkie? Het zijn beide producten, waarbij dieren gebruikt worden en daar willen vegans niets van weten. Als je veganistisch wilt leven, gebruik je niets van dieren. De dieren zelf niet, maar ook niets dat van dieren afkomstig is of op dieren is getest. Geen vlees, vis, zuivel en eieren natuurlijk, maar ook geen bont, leer, dons, wol, suède en zijde. Tot dit rijtje behoren ook honing en gelatine.
100% Vegan is topsport
Sanne Vogel is felxibel vegan. Niet zo streng in de leer, maar ze eet zo diervriendelijk mogelijk. Volledig vegan zijn, is topsport. Want dierlijke producten ploppen vaak zonder dat je het weet onverwacht in de meest uiteenlopende producten op. Een Verkade Café Noir koekje bevat varkensgelatine en Carbonell Olijfolie Traditionel bevat visolie. Is een 100% vegan-commitment voor jou te ingewikkeld? Kies je eigen manier.Met elke keuze voor meer diervriendelijkheid, maak je al het verschil.
Zien? Wil je Nieuwe Familie zien? Sanne, Muayad en Amir spelen t/m 23 december nog door heel Nederland. Speellijst via bostheaterproducties.nl
De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria
Goed voor de aarde
De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria
Goed voor mensen
De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn. Hier lees je de criteria
Goed voor dieren
De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria