Vreemde ogen dwingen

Vreemde ogen dwingenDoor al die nare berichtgeving - net nog in Zondag met Lubach - zou je denken dat het in de kledingindustrie louter kommer & kwel was, is en blijft. Dat het vooral geen zin heeft om op zoek te gaan naar goede, eerlijk gemaakte kleding, omdat die met een schijnwerper nog niet te vinden is. Gelukkig is dat niet waar!

Parels
Een groeiend aantal merken richt zich op eerlijke productie en het wordt steeds eenvoudiger om die parels uit het net te vissen. Daarom willen wij graag dáár eens de nadruk op te leggen. Anders word je er als consument alleen maar mies van.

Samen sta je sterk
De benarde omstandigheden in kledingfabrieken wordt door steeds meer modemerken onacceptabel geacht en ze pakken dan ook hun verantwoordelijkheid. Maar in je eentje onrecht uitbannen op de werkvloer aan de andere kant van de wereld is 'a hell of a job'. Het is lastig om als enkele opdrachtgever zicht te krijgen in wat er speelt, om veranderingen in gang te zetten en die vervolgens te handhaven. Daarvoor is het probleem te complex en te wijd verspreid.

Volgens Fair Wear Foundation (FWF) kan het verschil alleen gemaakt worden als de leveranciers zich aan bepaalde normen houden en de modemerken meehelpen om deze normen te implementeren. En dat is precies waar Fair Wear zich voor inzet. Deze Europese NGO met Nederlandse roots is in 1999 opgericht om misstanden in de kledingindustrie structureel aan te pakken. Het heeft regels over arbeidsomstandigheden opgesteld die gebaseerd zijn op de Verklaring van Mensenrechten van de VN.

Goede afspraken
Je kunt als kledingmerk lid worden van FWF. Lidmaatschap betekent dat je met de fabrieken goede afspraken maakt om verbeteringen door te voeren op de werkvloer en dat je met elke beslissingen die je neemt, rekening houdt met de impact die dit heeft voor de arbeiders. Fair Wear werkt daarbij nauw samen met de modemerken, geeft advies en verzorgt trainingen en opleidingen. Jaarlijks doen de leden verslag van hun inspanningen, die door Fair Wear vervolgens beoordeeld worden.

Houden de naaiateliers zich niet aan de afspraken, dan zullen de modemerken actie moeten ondernemen. Fair Wear houdt dus hen verantwoordelijk. Deze moeten samen met de ateliers aan de slag om verbetering aan te brengen met de Fair Wear Foundation als meedenkend toezichthouder.


De Acht Geboden

1) De werkzaamheden zijn vrijwillig gekozen
Geen gedwongen werkzaamheden of werkzaamheden die plaats vinden in gevangenschap
2) Er is geen discriminatie in werk en op de werkvloer
Er is gelijkheid in achtergrond, sekse, religie en politieke overtuiging

3) Geen kinderarbeid
De minimum leeftijd is 15 jaar.
4) Vrijheid van verenigen en recht op collectief onderhandelen
Medewerkers zijn vrij om zich aan te sluiten bij een vakbond en collectief onderhandelen moet worden erkend. Afgevaardigden zullen niet worden tegengewerkt.
5) Betaling van een menselijk salaris
Elke werknemer moet rond kunnen komen van het salaris dat hij of zij verdient.


6) Redelijke werktijden
Werknemers mogen nooit structureel overuren draaien en onacceptabele lange werkdagen maken.
7) Veilige en schone werkomstandigheden
De werkvloer moet veilig en hygiënisch zijn en training voor veiligheid en hygiëne moeten worden gepromoot.
8) Wettelijke bindende arbeidsverhouding
Werkgevers moeten zich houden aan wettelijke verplichtingen van de sociale verzekeringswetten en er moeten kansen worden geboden voor opleidingen.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

De bal ligt bij jou en mij

Er wordt dus hard gewerkt om de arbeidsomstandigheden op de werkvloer in van kledingfabrieken te verbeteren. Nu zijn wij aan zet. Kunnen wij de koopjesverleidingen weerstaan en onze kledingkast vullen met kleding geproduceerd door schone handen? Aan ons de keuze.
Alleen is Fair Wear geen keurmerk, dat op een label in kledingstukken wordt genaaid. Daarom vind je in de Goede Gids de merken én hun verkooppunten.

Goed voor jouw portemonnee
Om de keuze voor eerlijke kleding makkelijker te maken ontvang je als Goede klant bij een aantal van hen mooie korting. Zo geeft Expresso €15 korting bij besteding vanaf € 100. Bij Waschbär krijg je €10 korting op je eerste bestelling en bij Kings of Indigo of Wolf&Storm ontvang je 15% korting op het hele assortiment. Kijk daarvoor ook bij de merken én hun verkooppunten.

Nog geen Goede klant? Dat word je HIER

Expresso & Fair Wear

Het Nederlandse kledingmerk Expresso heeft als motto: 'Mooie mode kan niet slecht gemaakt worden'. Al sinds de oprichting in 1983 voelt het bedrijf zich verantwoordelijk voor mens en milieu en zij dragen die visie uit met de keuze voor duurzame materialen en het lidmaatschap van Fair Wear Foundation.
Expresso legt uit: "Sinds 2004 zijn wij aangesloten bij Fair Wear en dat verplicht ons samen te werken aan verbeteringen en onze leveranciers te wijzen op de acht Fair Wear normen. We hebben bijvoorbeeld een nooduitgang begaanbaar laten maken en een veilige trap laten plaatsen. Daarbij geven we de voorkeur aan langdurige samenwerkingen met leveranciers die ook willen dat de werknemers ter plaatse goed behandeld worden en veilig kunnen werken. Samen stappen zetten, daar draait het om. Lokale teams van Fair Wear bezoeken onze naaiateliers en voeren gesprekken met het management, met de lokale werknemersorganisaties en met de arbeiders zelf. Na zo'n controle ontvangt Expresso een rapport met aanbevelingen en is het aan ons MVO-team om concrete stappen te zetten".

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria