Hoe wild is wild?

Hoe wild is wild?Het is bijna kerst en de reeruggen en hazenboutjes liggen weer te pronken in de winkels. Het lijkt of iedereen tegenwoordig wild is van wild. Vlees in zijn puurste vorm, in het wild geleefd en door een eerlijke jager geschoten. Maar hoe wild is wild? We vroegen het schrijver, culinair recensent en gepassioneerd wildkenner Jacques Hermus.

Pas dan mag wild wild heten
"Het wild in de supermarkt komt voornamelijk van kwekerijen elders in de wereld, zoals New Zeeland en Argentinië. De dieren leven daar op hectaren grote afgeschermde landerijen. Ze hebben alle ruimte, worden bijgevoerd en uiteindelijk als wild geschoten. Pas dan mag wild wild heten. Vlees van dieren die opgehokt hebben geleefd en niet door een kogel zijn gedood, mag geen wild heten. Dus, het wild in de winkel is oprecht wild, maar vaak niet afkomstig van Nederlandse bodem. En dat proef je. Dat vlees is wat matter en zachter. Dieren in Nederland hebben anders geleefd en anders gegeten. Het vlees is droger, kruidiger en smaakvoller. Echt goed wild haal je bij de poelier. Ik heb zo mijn favorieten en daar rijd ik graag een stukje voor om", lacht Hermus.

De allure van wild

Uit onderzoek in opdracht van de Jagers Vereniging blijkt inderdaad een zichtbare groei van de vraag naar wild. 56% Van de consumenten wil weten waar producten vandaan komen en staan positief tegenover natuurbeheer doormiddel van jacht. Dat is een groei van 25% met een aantal jaar geleden. Komt de wildtrend voort uit meer bewustzijn?


Eh, trend?
"Zelf heb ik nog geen nieuwe trend kunnen ontdekken, maar goed. Ik ben ook geen trendwatcher. Er is zeker wel beweging in de jacht. Was vroeger het jagen voor rijke heren, tegenwoordig zie je ook veel jonge en vrouwelijke jagers. De jagers nu zijn zeer begaand met de natuur, worden goed opgeleid en kunnen vlijmscherp onderscheid maken om balans te brengen in de wildstand. Wildstandbeheer is noodzakelijk in een steeds verder aangetast ecosysteem. Er zijn in Nederland geen natuurlijke vijanden meer, waardoor de wildpopulatie snel uitbreidt. Als je die niet onder controle houdt, sterven ze op een andere, minder fijne manier. Elk geschoten dier wordt gegeten ook als ze wat ouder zijn, dan worden ze verwerkt in een stoofschotel of ragout".

Goed of fout?

"Mijn fascinatie voor jagen stamt uit mijn kindertijd. Ik ben opgegroeid met de jacht. Ik jaag zelf niet, maar wij woonden op een boerderij en in het jachtseizoen kregen de jagers toestemming om op de weilanden van mijn vader te jagen. Als beloning ontvingen we een deel van de geschoten buit. Mijn moeder wist er goed raad mee en we hebben er van genoten. Ik heb eerlijk gezegd geen mening of het goed of fout is. Het doden van dieren is natuurlijk nooit leuk. Maar een dier eten dat in het wild geschoten is, daar is helemaal niets mis mee. Het dier heeft een geweldig leven gehad en heeft in alle vrijheid van al het groen kunnen knabbelen. Dat maakt wild smakelijk en duurzaam."

En wat vindt de Goede Gids?
Toegegeven, onze mening over jagen is ook versoepeld en delen de mening van Jacques Hermus. Wij hebben ons verdiept en vernamen dat, volgens Natuur en Milieu, wild de meest duurzame kerstmaaltijd is.

Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Op jacht!

Gehavende kookboeken liggen open en mooie wijnen worden uit het stof gehaald. De haard brandt. Op tafel staan schalen herfstkleurige cantharellen en eekhoorntjesbrood en op de stoof pruttelt de pastinaak, wortel en schorseneren. Oud Hollands, ludiek en sfeervol. Dat plaatje hoort bij wild. Ook al is wild nu meer gangbaar en beter verkrijgbaar. Ben je wild enthousiast geworden en wil je graag met kerst een wild gerecht bereiden? Bij een poelier of wildslager weet je zeker dat je kiest voor goede kwaliteit

Op jacht!

Inspiratie kookboek

Wil je meer weten over wild; van duivenborst tot reerug en van herkomst tot bereiding? Voor zijn nieuwe inspiratie kookboek reisde culinair journalist Jacques Hermus langs jagers en wildslagers, langs chefs en wijnmakers. Hij deelt zijn kennis, zijn fascinatie en zijn gerechten in Het Wildkookboek - Fontaine uitgevers - ISBN 9789059568044 - €24,95.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria