Proost! Met biobubbels

Proost! Met biobubbelsWe proosten op een nieuw jaar! Een bruisende gelegenheid om de biologische bubbels eens onder de loep te nemen. Wij deden een heuse biobubbel proeverij!

We hebben vijf biologische mousserende wijnen van verschillende wijnleveranciers ontvangen en zijn klaar voor de smakelijke uitdaging. Het eerste dat opvalt is dat elke fles afgedopt is met een echte kurk. Dat geeft een fles toch een bepaalde, natuurlijke grandeur. Verder zijn de etiketten aantrekkelijk en mooi vormgegeven; de ene strak en stijlvol de ander karakteristiek en frivool. Voor we de eerste flessen open ploppen, willen we natuurlijk wel weten wát we drinken en wat nu precies het verschil is tussen biologische en niet biologische wijnen. We bellen met Joren Jacobs van Wijn vd Natuur. Hij is vinoloog en meer dan geïnteresseerd in duurzaam produceren.


Wat is het verschil?
Deze dagen zijn hoogtij voor de wijnwinkels, toch neemt Joren alle tijd om tekst en uitleg te geven: "De grote verschillen tussen biologische en niet-biologische wijnen zijn de productie technieken, het gebruik van kunstmest en pesticiden en de hoeveelheid toegevoegde sulfiet. Veel wijngaarden zijn gericht om zo goedkoop mogelijk te produceren en er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt om de gaard te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Die middelen vervuilen niet alleen de wijn, maar ook de omgeving. Kunstmest put de bodem uit en dat is eeuwig zonde. Mensen worden er niet beter van en de bodem droogt zo uit dat er niets meer mee te beginnen is. Daarbij worden de druiven machinaal geoogst, dus verkeerde druiven worden gewoon op de hoop gegooid. En dat proef je.

Precies als vroeger
"Bij een biologisch productieproces worden technieken van vroeger gebruikt. Biologische wijnranken zijn goed instaat om zichzelf te beschermen tegen bacteriën en schimmels en sterker nog, niet alleen zichzelf, maar de hele wijngaard. Ze zijn met draden aan elkaar verbonden en mocht er een indringer van buitenaf verderf willen zaaien, dan zijn ze instaat elkaar te 'waarschuwen'. Vervolgens wordt het immuunsysteem geactiveerd om de aanval beter te weerstaan. Daarbij worden de druiven meestal met de hand geplukt waardoor je direct een selectie van kwaliteit krijgt. Sulfiet moet wel worden toegevoegd om de wijn niet binnen de kortste keren naar azijn te laten smaken. Maar de toegestane hoeveelheden in biologische wijnen is een stuk minder", aldus Joren Jacobs. Zijn favoriet is de De Sousa Grand Cru Champagne. We zijn benieuwd.

Ennn.... proeven maarrr!!!



[1] Stellar Organic Extra Dry uit Zuid Afrika €7,85

[1] Stellar Organic Extra Dry uit Zuid Afrika €7,85De eerste fles die open gaat is een Zuid Afrikaanse vonkelwijn. Volgens de beschrijving ruikt hij een beetje naar groene appels en smaakt hij frisgroen. Wij proeven vooral een smaakvolle, droge bubbel met een prettig bittertje van grapfruit. Als je echt een zoetekauw bent, is deze niet jouw favoriet. Maar hou je van droog, een beetje gronderig en vol, dan is deze Zuid Afrikaanse helemaal geschikt.
Leuk om te weten: Stellar is het eerste wijnhuis ter wereld dat de principes van Fair Trade hanteerde, met respect voor de productiekrachten en aandacht voor ontwikkeling en onderwijs van het productiepersoneel en hun kinderen. Bij de BiologischeWijnwinkel

[2] Azimut Cava Brut Nature uit Spanje €10,75

[2] Azimut Cava Brut Nature uit Spanje €10,75De Azimunt Cava is een methode traditionnelle en heeft een fijne lichte sprankeling. De smaak is zuiver en licht. Volgens de beschrijving is het een droge wijn maar wij vinden hem eerder fris en fruitig. We noemen hem voor het gemak een allemansvriend. Je kunt hem heel goed op alle momenten van de dag drinken. Ook 's avonds laat. Yummie! Bij Wijn vd Natuur.


[3] Le Carline Prosecco Extra Dry uit Italië €9,95

[3] Le Carline Prosecco Extra Dry uit Italië €9,95Van huize Carline Veneto Italië. Wat een fijne Prosecco! Precies hoe een prosecco zou moeten smaken. Romig, vol niet te zoet en een mooie sprankeling. In de beschrijving staat: intense samenstelling van Acacia-geuren & Lilac. Geen idee hoe dat zou moeten proeven, maar bloemig en intens ís hij. De methode is spumante, dat betekent een betere kwaliteit gisting dan Frizzante, die in Nederland het meest verkocht wordt. Echt een heel lekkere prosecco voor een mooie prijs. Bij Proost & Co.


[4] Pizzolato Violette Spumante Extra Dry uit Italië €8,60

[4] Pizzolato Violette Spumante Extra Dry uit Italië €8,60Roze Spumante, een echte prinsessenwijn! Wat een prachtige verpakking met een zijdenachtig etiket. Volgens de beschrijving is het deze prosecco een frizzante, maar volgens onze informatie is dit een kwalitatief betere spumante. Voller en rijker en verrassender, met een vleug aardbei, appel en pompelmoes. Niet ingewikkeld, gewoon erg lekker. Sommigen vonden hem licht zoet, anderen vonden hem prettig droog. Waarschijnlijk ligt dat aan wat je erbij eet. Van deze graag nog wel 10! Echt een kwaliteitsbubbeltje. Bij de BiologischeWijnwinkel.


[5] Erick de Sousa Champagne Grand Cru Réserve €43,50

[5] Erick de Sousa Champagne Grand Cru Réserve €43,50We hebben een prijswinnaar! Deze mooie Champagne heeft al twee keer een prijs gewonnen. En eerlijk gezegd, wint hij hier weer. Dit is Jorens favoriet en wij begrijpen hem helemaal. Wat een genot! Wij vinden de smaak krachtig en rijp. Een echte 'senior' onder onze flessen. Je proeft de verfijning van een klein, gespecialiseerd wijnhuis en je hoeft echt geen kenner te zijn om te weten wat je drinkt. Je moet er wel even voor sparen, maar als je echt op gelukzalige manier het nieuwe jaar wilt verwelkomen… vuurwerk gegarandeerd! Bij Wijn vd Natuur.

Pure liefde!
Zoooo… (hips) die vijf flessen zijn finito. Nu we zoveel flessen achter elkaar mochten proeven, proeven we haarscherp de verschillende karakters. Elke fles heeft een eigen sprankel en bite, maar er is één duidelijke overeenkomst: bij elke fles proef je vooral de liefde en zorg waarmee de wijn geproduceerd en gebotteld is. Vooral die onvervangbare kwaliteit maakt voor ons elke biobubbel onevenaarbaar.

Proost!



Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Sjempeen!

Champagne, of sjempeen zoals de Amerikanen het oneerbiedig uitspreken is al eeuwenlang de favoriete drank van de rich & famous. Wat maakt Champagne zo speciaal? Natuurlijk omdat Champagne de bekendste mousserende wijn is maar vooral omdat alleen wijn uit de gelijknamige Franse wijnstreek en gemaakt volgens methode traditionnelle officieel de naam Champagne mag dragen. Het gistingsproces en de speciale champagnedruif (de Chardonnay, Pinot Noir of Meunier) maken de wijn uniek. Opmerkelijk detail: door de klimaatsverandering, kunnen deze druivensoorten steeds noordelijker groeien. Wellicht straks ook in Nederland.



Elk land z'n eigen bubbel
Elk wijnland heeft zijn eigen mousserende wijnen. Cava komt uit Spanje, Prosecco uit Italië en Sekt uit Duitsland. Frankrijk kent naast Champagne nog meer kwaliteitsbubbels. Deze worden aangeduid met crèmant. De mousse van al deze wijnen ontstaat door de gisting en de manier van gisting bepaalt de kwaliteit van de wijn. Er zijn verschillende technieken. Doorgaans wordt er simpelweg koolzuur toegevoegd aan de wijn voordat deze gebotteld wordt. De techniek die bij Champagne wordt gebruikt is de méthode traditionnelle. Deze methode geeft de hoogste kwaliteit bubbels omdat ná een eerste gisting een tweede gisting plaatsvindt. Niet in een vat, maar in de fles zelf, waardoor het koolzuur in de fles behouden blijft. Dus als je deze methode terug vindt op het etiket, dan kun je er vanuit gaan dat de kwaliteit van de wijn goed is en zelfs vergelijkbaar met échte Champagne.


Katerkop? Nop!

Het rare is, na zoveel glazen zijn we niet eens echt teut en hebben ook nog geen katerig gevoel. Hoe kan dit? In principe zou je van mousserende wijnen enorme katers kunnen krijgen, want die bubbels schijnen sneller tot een kater te leiden. Dat dit niet gebeurt, ligt niet altijd aan de hoeveelheid sulfiet, maar vooral aan de kwaliteit en ook een beetje aan onze eigen gevoeligheid. Liever geen kater? Hou het dan zoveel mogelijk enkel bij mousserend en zorg dat de wijn die je drinkt niet te oud is. Op enkele goede namen na, is bubbelwijn slechts 1 jaar houdbaar. Ouder kan problemen geven. Staat op de fles een datum waarop de kurk er definitief op is gegaan? Dan kun je de fles zeker nog 5 jaar na dato goed drinken.




Bewaak de smaak!
Kenners weten dat je de dop nooit van de champagnefles mag laten schieten. Dan verjaag je alle koolzuur en daarmee ook de smaak. Nadat je de folie hebt verwijderd en de draadkooi hebt losgedraaid, houd je de kurk stevig vast, eventueel kun je een theedoek gebruiken om nog voorzichtiger met de smaak om te gaan. Wrik een beetje heen en weer tot de kurk zachtjes, als 'windje van een vrouw', van de fles puft. Dek de fles direct af om de koolzuurdampen en smaak binnen te houden.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria