Vakantie vieren met een goed gevoel

Vakantie vieren met een goed gevoel

Wordt het Canada, Australië of blijven we dichter bij huis? Het liefste vliegen we de hele wereld over. Maar veel, vaak en ver reizen is niet echt aardvriendelijk. Wat doen grote reisorganisaties om reizen verantwoord te houden, met respect voor mens, dier en natuur?

Groots aanbod
Het is misschien niet algemeen bekend, maar de toeristenbranche is de grootste industrie en de grootste werkgever ter wereld. Dat betekent ook dat er een fikse stempel wordt gedrukt op het milieu in het algemeen, op de mensen die er werken en op de omgeving van de bestemmingen.

Grote jongens
Kleinschalige aanbieders in Europa hebben al langer goed grip op het milieubeleid. Ze bieden milieubewuste accommodaties, natuurlievende campings en CO2 aantrekkelijk vervoer. Minder inzichtelijk is het beleid van de 'grote jongens'. Verantwoord groots reizen is nog geen absolute trend of, sterker nog, geen vaststaand feit. Toch blijken steeds meer reisorganisatie duurzaamheid met dikke letters op de agenda te hebben staan. Ze schreeuwen het alleen niet allemaal van de daken.

TUI bijvoorbeeld
Eerlijk gezegd geven de reizen van reisorganisaties TUI en Kras niet direct een maatschappelijk verantwoord gevoel. Eerder een gevoel van betaalbare megamassatoerisme met weinig oog voor mens, dier en natuur. Niets is minder waar. Achter de schermen werkt TUI hard om de milieu-impact van hun reizen tot een minimum te beperken, de cultuur te respecteren en een reële economische bijdrage te leveren aan lokale bevolking. Ze lopen er niet mee te koop, maar TUI zorgt goed voor de locaties waar zij komen. Zij steunen bijvoorbeeld de wijnboeren op Kreta met het produceren en verkopen van hun wijnen en maken de lokale bevolking zelfredzaam.

Voel je verantwoordelijk

Op dit moment staat verre reizenspecialist Koning Aap boven in de peiling als het om verantwoord reizen gaat. Zij hebben de website Feeling Responsible gelanceerd waar al hun inspanning op het gebied van duurzaamheid worden gebundeld. Via dit platform kun je volgen welke lokale projecten zij ondersteunen en wat er gedaan wordt om de CO2-uitstoot blijvend te compenseren.


Nieuwe hotspots
Ook de mensen van Vacance Select, de grootste aanbieder van luxe kampeeraccommodaties, schuiven de ontwikkelingen die zij doormaken stilletjes onder de stoelen en banken. Zij hebben begin januari de Travelife Award ontvangen, dé certificering voor verantwoord en maatschappelijk ondernemen in de reiswereld. Nieuw in hun aanbod komt de volledig gepimpte stacaravan, gemaakt van afgedankte exemplaren. Het plan is om oude caravans te pimpen en om te toveren tot hippe glampinghutten. Zij hebben nog veel meer vergane glorie staan en in plaats van die te vervangen door spiksplinternieuw, gebruiken zij goede materialen om er aantrekkelijke hotspots van te maken.

Door de lucht
Vliegen is natuurlijk de allergrootste CO2-boosdoener en het lijkt een contradictio in terminus, maar net als TUI en Koning Aap staat ook Airfrance-KLM genoteerd in de Goede Gids. De luchtvaartmaatschappij is, volgens de Dow Jones Sustainability Index, al 11 jaar op rij de meest duurzame ter wereld. Zij hebben het Smart Energy programma geïntroduceerd, een lange termijn doelstelling om de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent te verminderen door te investeren in energiezuinige toestellen, lichtere materialen aan boord en de inzet van biobrandstof. Daarbij bieden zij de reizigers die graag zelf een actieve rol willen spelen de mogelijkheid om deel te namen aan de compensatiedienst CO2ZERO, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds die CO2-reductieprojecten financiert.


Beter!
Uiteraard is dicht in de buurt blijven de meest vriendelijke oplossing. Maar nu we weten dat er achter de schermen van alles gebeurt, dat de lokale bevolking mee profiteert van onze reizen en dat luchtvaartmaatschappijen er veel aan doen om CO2-uitstoot te verminderen, krijgt het boeken van een verre reis toch een andere lading. Opeens voelt dat toch een stuk minder belastend. Hmmm… kanoën in Canada staat dit jaar hoog op ons lijstje.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Wat je zelf kunt doen

Thuis blijven of eenvoudig kamperen in de buurt zijn de meest verantwoorde manieren van vakantie vieren. Maar als je graag iets van de wereld wilt zien, kun je heel goed duurzaam op pad. Veel reisorganisaties bieden klanten de mogelijkheid om groener te reizen. Je kunt bijvoorbeeld met de Greenseat calculator de CO2-uitstoot van je reis compenseren en daarmee huishoudens in ontwikkelingslanden toegang geven tot duurzame energie. De Greenseat projecten zorgen voor minder CO2-uitstoot en een verbetering van de leefomstandigheden van families in India, Oeganda en Tanzania. In de Goede Gids staan de reisorganisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel voeren.

Wat je zelf kunt doen

Go fair, go local
Het wordt voor reizigers langzaamaan ook gemakkelijker om goed te kiezen. Kleine, bewuste reisorganisaties met verre bestemmingen ontspruiten en zien hun klantenkring groeien. Fair Mundo Travel neemt reizigers mee naar de locale bevolking in Afrika, verweg van de gebaande paden. Eerder schreven wij in de Goede Gids over Footprint Travel die avontuurlijke en duurzame reizen naar Afrika en Azië aanbiedt. Een link naar het artikel vind je onderaan deze pagina.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria