Slimmigheidjes voor minder afval

Slimmigheidjes voor minder afval

Elk product, dat we kopen is tegenwoordig verpakt. Goed verpakt. Soms in meerdere lagen. Het gevolg? We produceren met elkaar in Nederland 8,5 miljard kilo afval per jaar. Snel uitgerekend is dat 500 kilo per persoon per jaar. Wat een grondstoffen, wat een energie is daar mee gemoeid.
Het goede nieuws is dat 80% van ons afval gerecycled wordt tot nieuw verpakkingsmateriaal. Met dit hoge percentage loopt Nederland, vergeleken met andere Europese landen voorop. Maar ook recyclen kost heel veel energie en vergeet vooral niet al het hiervoor benodigde water. Daarom zou het een groot goed zijn als onze afvalberg wat minder hoog werd.

Grote stappen
De echte Zero-Waste enthousiastelingen doen nog geen halve kilo per jaar maar dat is best ingewikkeld en tijdrovend, dus niet voor iedereen weggelegd. Er zijn echter vele 'haalbare' slimmigheidjes die zeker ook zoden aan de dijk zetten. We zetten onze favorieten voor je op een rijtje.

1 - Minder kopen
Het lijkt een open deur, maar minder kopen is echt hét middel tegen minder afval. Het is ook nog goed voor je portemonnee. Ouderwetse gebruiken als het lenen en repareren van spullen zijn weer helemaal hip. En een theater- of bioscoopkaartje als cadeautje valt vaak beter dan zo'n 'goed-bedoeld-maar-het-is-mijn smaak niet-presentje'.

2 - Meer voorraad
Olie, mayo, jam, soepen, peulvruchten etcetera. Je kunt ze vinden in glas, plastic of blik. Weet dan dat glas het beste verpakkingsmateriaal is: wat zwaarder maar eeuwig recyclebaar en ook heel goed herbruikbaar als voorraadpot. Als je wat betreft je droogwaar zoals suiker, pasta en meel voor grootverpakkingen kiest en in die potjes bewaart dan sla je een dubbele slag.


Tel uit je winst

3 - Minder luxe
Luxe producten zijn doorgaans vooral luxe verpakt. Dat geldt in de supermarkt maar zeker ook bij de drogist of parfumerie. Kies je voor minder dure merken dan scheelt dat vaak een extra omdoos. Het scheelt ook in de prijs maar vaak niet in de kwaliteit. Tel uit je winst.
Over omdozen gesproken: in hoeveel dozen worden bestellingen via het internet wel niet verpakt? Winkelen in de winkel is wel zo leuk en het scheelt kilo's karton.

4 - Minder kwistig
In je douche en keukenkastje staan vast van de megagrote plastic flessen. Maar je moet een goede doe-het-zelver zijn, wil je je eigen shampoo, zeep of allesreiniger maken. Je haalt al de nodige winst als je minder gebruikt. Probeer het maar eens met de helft: je zult zien dat het voldoende is. Er zijn ook slimme geconcentreerde producten, zoals Omo klein en krachtig. Dat scheelt nog een slok op een borrel.

5 - Meer scheiden
Uiteraard hou je afval over, daar kun je bijna niet om heen. Als het goed gescheiden wordt, dan kan het goed gerecycled worden. Je hoort hier de raarste verhalen over, maar geloof ons, die zijn niet waar. Het scheiden van papier, glas, plastic, gft: het heeft allemaal zin en is vele malen milieuvriendelijker dan verpakkingen maken van nieuw materiaal.


Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Wat moet waar?

Wil je weten hoe je het beste je afval kunt scheiden? De Afvalscheidingswijzer vertelt precies in welke bak je wat moet doen.

Ik hou van afval

Sommigen ondernemers zijn gek op afval. Nou ja, gek... Saskia van I Like Waste maakt leuke en vooral bruikbare producten van verschillende materialen. Om de afvalberg kleiner te maken, probeert ze zoveel mogelijk afval een nieuw leven te geven.

Meer weten?
Deze video geeft vast nog tips waar je zelf wellicht niet aan gedacht had.





Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria