Duurzame daad 17 - Goed verzekerd tegen slechterikken

Duurzame daad 17 - Goed verzekerd tegen slechterikkenDit wordt een blije blog. Al tijden wil ik namelijk mijn verzekeringen onderbrengen bij een maatschappij die goede dingen doet met mijn geld.
Op de aandelenbeurzen zijn verzekeraars belangrijke jongens en het maakt nogal wat uit wat zij met hun kapitaal doen. Hun kapitaal? In feite is het mijn en jouw kapitaal, want ze hebben louter geld vanwege onze maandelijkse stortingen.

Check je de Eerlijke Geldwijzer dan staat A.S.R. al jaren bovenaan als beste jongetje van de klas, met Vivat in zijn kielzog (ook al zijn zij zeker niet perfect). De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van 7 NGO's, waaronder Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie. Deze Geldwijzer vergelijkt het investeringsbeleid van de tien grootste Nederlandse banken op een aantal duurzaamheidsthema's, zoals milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Hetzelfde doet zij met de tien belangrijkste verzekeringsmaatschappijen.

Het is een houding die je van de eerste
de beste drugsdealer nog niet zou pikken

Dikke enen en tweeën
Het is niet eens frappant om te ontdekken dat A.S.R. of Vivat goed scoren, als wel hoe belabberd hun soortgenoten het doen. Dikke enen en tweeën staan op hún rapport bij onderwerpen als wapenhandel, dierenwelzijn of belastingen. Het lijkt wel of de meeste verzekeraars denken 'het maakt niet uit hoe, als het maar geld oplevert'.  Het is een houding, die je van de eerste de beste drugsdealer nog niet zou pikken.

Maar gek genoeg heb ik daar nooit over nagedacht, laat staan naar gehandeld bij het afsluiten van welke verzekering dan ook. Ik ging voor een goedkope premie en brede dekking. Wie niet? En toen het besef tot me doordrong dat er wel degelijk verschil is in assurantieland, kwam de luiheid om de hoek zetten of de drukte of de 'ik-weet-niet-hoe-smoes'.

Simpeler dan simpel
Maar ik begon mijn verhaal met de zin 'Dit wordt een blije blog'. En dat klopt want ik heb eindelijk de stoute schoenen aangetrokken om de switch te maken. En het bleek simpeler dan simpel: een aardige assurantiemeneer kwam op een avond langs en ik hoefde alleen maar mijn map met verzekeringspapieren te laten zien. Hij zou de overstap regelen. Daarna volgde de offerte en ondanks het feit dat hij 20% (!) premie opstrijkt - zoals hij openlijk meedeelde als onafhankelijk tussenpersoon - bleek A.S.R goedkoper dan mijn huidige polissen! 'Is het dan zo veel beter verdienen met windmolenparken dan met wapenhandel'  vroeg ik nog. De beste man wist het niet. De rest is geschiedenis.

Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik niet weet of de A.S.R. ook een beetje schappelijk uitbetaald, mocht de nood aan de man komen. Ik heb nog geen schade gemeld.
Ook realiseer ik mij dat mijn schamele premies een druppel op een gloeiende plaat zijn maar stiekem hoop ik dat heel veel mensen ook zo'n aardige assurantiemeneer over de vloer laten komen. Zo veel, dat ze in de boardrooms van de 'slechterikken' een beetje zenuwachtig worden en gaan denken: 'Misschien moeten we ook maar in windmolens gaan investeren, het schijnt veel op te leveren'.



Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria