Vruchten mét meer smaak en minder footprint

Vruchten mét meer smaak en minder footprint

Mango of bosbessen midden in de winter. Het kan allemaal. Het vliegtuig vliegt immers de hele wereld rond. Maar voor het klimaat is vervoer door de lucht wel het allerbelabberdst. Niet alleen van passagiers, maar zeker ook van vracht. Bijna 2 miljoen ton aan goederen worden er jaarlijks via Schiphol vervoerd, waaronder heel veel fruit.

Goed fruit
Maar wat is er mis met seizoensfruit uit de regio? De smaak is optimaal en de footprint minimaal. Bovendien steun je de lokale telers. Win win win dus. Toegegeven, in de winter is het een beetje karig gesteld met ons seizoensfruit. Dan hebben we in Nederland eigenlijk alleen keuze uit appels en peren. We kunnen je wel meegeven dat er weinig mis is met fruit dat per boot of vrachtauto wordt vervoerd of biologisch in energiebewuste kassen wordt gekweekt. Dat maakt een goede keuze wel gevarieerder. Welk winterfruit heeft de beste smaak en de minste milieu-impact? Wij geven onze vijf favorieten.

onze 5 favorieten

1 - Appels
Door de ligging en het klimaat is Nederland een geweldig appelland. Appels zijn gezond vanwege hun vezels en kalium. Elstar en Jonagold zijn oer-Hollands en altijd lekker fris en sappig. Maar er zijn tientallen andere mooie Nederlandse rassen, daar heb je geen import vanuit de VS of Azië voor nodig. Om je keuze makkelijk te maken, wordt in de supermarkt altijd het land van herkomst aangegeven.

2 - Peren
Hoewel Nederland wereldwijd in de voorhoede loopt van de perentelers, heeft Nederland niet een echte perencultuur. De grootste en sappigste peren worden dan ook geëxporteerd naar Duitsland waar ze een ware delicatesse zijn. Tijd voor eerherstel. Lekkere peren van eigen bodem zijn de Conference en heel Hollands… Doyenné du Comice.



3 - Kweeperen
Langzaamaan herontdekken we de vergeten kweepeer. Nederlandse kweeperen worden mondjesmaat steeds vaker aangeboden bij de groente- en fruitspeciaalzaken. Dat vinden wij een mooie ontwikkeling, want kweeperen zijn erg smakelijk. Niet zo uit het vuistje, maar verwerkt in gerechten of bijgerechten.

4 - Fruit met weinig impact
Ingevlogen vruchten zijn dus zwaar taboe. Fruit per schip vervoerd of afkomstig van Europese bodem is niet vrij van kilometers, maar is wel minder belastend. Met de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal kun je checken hoe groot de impact van jouw lievelingsfruit is. Zo kun je in de winter prima aan de ananas of banaan, ook al komen ze van ver.

5 - Diepvriesfruit
Kun je die bosbes of braam niet missen? Kies dan voor diepvriesfruit. Ook gebruikt de vriezer energie, het staat niet in verhouding met de brandstof van een vliegtuig. Het mooie is dat ingevroren fruit zelfs gezonder is dan vers fruit van ver weg. Diepvriesfruit wordt na de oogst direct verwerkt. Daardoor blijven vitaminen goed bewaard.



Marieke Veldema
Door: Marieke Veldema

Leuk weetje

Veel fruittelers streven ernaar om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Ze kiezen eerder voor feromoonverwarring waarbij geurdraadjes in de gaard de voortplantingsdrift in de war brengen. Mannetjes fruitmotten kunnen hun vrouwtjes niet meer vinden en kunnen dus ook niet meer voortplanten. Telers worden er erg gelukkig van. Zij zien hun boomgaarden veranderen in natuurlijke biotopen met nuttige insecten, marterachtigen knaagdieren en roofvogels om kwade beesten weg te houden van de bomen en het fruit.

Tajine met kip, kweepeer en sesam
Kweepeer is favoriet in de Marokkaanse keuken. Nodig: een tajine, boter, biologische kip, 2 kweeperen, Ras el hanout en sesamzaadjes. Hak de kip in stukken. Verwarm de tajine, laat de boter smelten en wentel wentel de stukken kip door de boter. Snijd de kweepeer in stukken, verwijder het klokkenhuis en verstop de stukken kweepeer tussen de kip. Voeg een scheutje water toe en wees niet zuinig met met Ras el hanout. Laat het geheel een uur stomen en bestrooi de kip voor het opdienen met geroosterde sesam.


Leuk weetje
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria