Onmisbare shoppers

In 2016 is de regel in gegaan dat je in winkels voortaan voor plastic tassen moet betalen. Dat is door zijn simpelheid volgens ons een van de beste maatregelen die er ooit op milieugebied zijn genomen. Elk jaar scheelt dat minimaal 2 miljard plastic tasjes! Liepen we vòòr de maatregel nog met zeker 3 miljard plastic tasjes de winkel uit, nu is dat ruim 70% minder. Afgezien van alle olie die nodig is om deze plastic tasjes te maken, komen ze ook vaak in het milieu terecht. In de top-10 van meest gevonden voorwerpen op het strand staat de plastic tas op 3, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat.

Je moet er alleen aan denken om je eigen boodschappentas mee te nemen. Maar er zijn te gekke shoppers te vinden, die je het liefst altijd bij je hebt. We selecteerden onze favorieten.

De Dopper Shopper
Bijna iedereen heeft een Dopper, dus werd het tijd voor een Dopper Shopper. Deze is gemaakt van gerecyclede kledingresten en heeft een speciaal vakje voor je Dopper. De tas wordt geproduceerd in een naaiatelier van i-did waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleidingstraject krijgen. En als klap op de vuurpijl draagt de tas bij aan de wederopbouw van Nepal: de volledige opbrengst van deze duurzame boodschappentas gaat naar ontwikkelingsprojecten in dit land. € 29.95, h43xb31xd10 cm.

Help de Oxfam helpen
De Oxfam gaat door zware tijden door het sexschandaal in Haïtie: heel veel donateurs trekken zich terug met alle financiële gevolgen van dien. Toch vinden we dat één rotte appel niet de hele mand mag aantasten. Daarom een pleidooi om Oxfam niet in de kou te laten staan. Uiteraard moeten ze schoon schip maken maar laat hen wel doorgaan met hun werk dat voor 99% oké is. Dat kan door deze vrolijke shopper aan te schaffen. Fairmade in India van gerecyclede theezakjes. € 3, h39xb45xd20 cm.

Kunst aan de hand

Deze shopper van Ecozz is bijna te mooi om er je dagelijkse boodschappen in te vervoeren. Deze vervelende klus wordt er wel een stuk leuker door. Je meest favoriete schilderij kun je uitzoeken; werk van oude meesters zoals dit meisje van Vermeer, de zonnebloemen van van Gogh of de Nachtwacht van Rembrand. Maar ook moderne kunstenaars komen aan bod. Met deze tas spaar je niet alleen plastic tassen uit, hij zelf is gemaakt van recyclede pet-flessen. Zo sla je een dubbele slag. € 9,50, h41xb47.

Fair shoppen
De shoppers van Smateria zijn gemaakt van een bijzonder materiaal: visnet, dat gebruikt werd door Cambodjaanse vissers. Visnet is supersterk en je kunt het in kekke kleuren verven. De tassen worden gemaakt in een fabriek waar voornamelijk vrouwen werken en waar fairness hoog in het vaandel staat. Zo is bijvoorbeeld een 40-urige werkweek, kinderopvang en betaald zwangerschapsverlof de normaalste zaak van de wereld. € 39,95, h39xb44xd19.

Met liefde reclame maken
Een van de duurzame speerpunten van de Coop zijn hun verpakkingen. Ze gebruiken gerecyclede petflessen voor de verse jus d'orange, de groentetasjes zijn gemaakt van suikerriet en ook steeds meer verpakkingen van het vlees zijn van milieuvriendelijk. Ben je je boodschappentas vergeten dan kun je een CO2-neutrale plastic tas kopen of een bigshopper gemaakt van gerecyclede petflessen. Met die wetenschap maken we met liefde reclame voor de Coop. € 3.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Win of koop met korting

Wil je zo'n onmisbare shopper van Smateria? Onder Goede klanten verloten we 3 exemplaren in een kleur, die je zelf kunt uitzoeken in de webwinkel van Smateria. Wil je niet wachten of je tot de gelukkigen behoort? Je kunt ze deze maand met 20% korting kopen. En om het feest compleet te maken: Smateria heeft nog veel meer geweldig mooie tassen, waar je deze maand 20% korting op krijgt.
Ga snel naar je account om je aan te melden voor de verlotingsacties of voor de kortingscode.

Win of koop met korting
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria