Maarten blogt - Ziek

Maarten blogt - ZiekTot haar derde jaar was Nora nooit ziek. Goed, op haar tweede kreeg ze de waterpokken cadeau van buurkinderen, maar daar raakte ze nauwelijks van slag. Verder af en toe een snotneus, maar écht ziek? Dat niet. Wij vonden dat als ouders natuurlijk heerlijk en schreven het toe aan Nora's goede weerstand als gevolg van haar gezonde eetpatroon. Nora is ´zelfgekozen vegetariër' (ze blieft gewoon geen vlees) en eet vooral graag fruit, pasta en noten. Ook de vele uren buitenlucht, die we haar als verantwoorde ouders geven draagt uiteraard bij aan haar gezonde staat van dienst.

Ze verzameld virussen alsof het schelpen op het strand zijn

Een grenzeloos naïeve gedachte, zo bleek. Het zat hem vooral in het feit dat Nora tot haar derde slechts een paar uurtjes per week naar de peuterspeelzaal ging en verder niet veel met andere kinderen in aanraking kwam. Afgelopen september kreeg zowel Muriëlle als ik een nieuwe baan, voor Muriëlle haar eerste dienstverband sinds Nora werd geboren. Nora's uren op het Kinder Dag Verblijf werden dagen en sindsdien verzamelt ze virussen en bacteriën alsof het schelpen op het strand zijn. In een mum van tijd liep ze met een chronische snotneus. "Tsja, die heeft heel wat in te halen", was de nuchtere reactie van de huisarts. 'Tsja… de ouders ook', verzuchtten wij.
Hoe help je je zieke dochter het beste als ze hoge koorts heeft of aan de diaree is? Aanvankelijk grepen we naar oma-wijsheden. Zoals uien onder het bed of.sokjes gedrenkt in azijn. Maar als het ernst is, helpen zulke middelen te weinig. Na de zoveelste nacht wakend over een hoestend en proestend kind weet je niet hoe snel je in de volgende ochtend de apotheek moet vinden voor peuterparacetamol en kinderhoestdrank.

Bananensnoepje
Hoewel dit spul goed helpt tegen huis-, tuin- en keukenkwalen, stelt het ouders ook weer voor een nieuwe uitdaging: die kinderpillen en -drankjes zijn verslavend lekker! Oké, een beetje zoetigheid is nodig om het naar binnen te krijgen. Maar als je dochter komt vragen om een 'bananensnoepje', dan weet je dat die farmaceut iets te ver is uitgeschoten met zijn pot geur- en smaakstof. En Nora kan het heel overtuigend brengen dat ze écht niet kan slapen zonder aardbeienhoestdrank. Een actrice in de dop. In het vervolg moeten we misschien toch maar iets meer vertrouwen op die eigen weerstand of die sok… azijn is ook niet verslavend.


Papapraat

Maarten Heerlien is een Noordeling in het Westen. Hij studeerde geschiedenis en werkt als projectleider in de museale sector. Leest graag, schrijft nog liever. Houdt van koken, Japan en Japans koken, van fotograferen, kaas en de zee. Maarten is vriend van Muriëlle maar vòòr alles de papa van Nora.

Hij en Muriëlle leven het leven het liefst zo duurzaam mogelijk. Dat dochter Nora daar nog niet zo het belang van inziet, moge duidelijk zijn. Voor de Goede Gids schrijft hij regelmatig over zijn belevenissen met zijn kleine meid.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria