De vega-favoriet van ... Marianne Thieme

De vega-favoriet van ... Marianne Thieme'Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie'. Sinds Marianne Thieme als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer zit, sluit zij haar bijdragen aan debatten af met deze woorden. Het verbaast haar - en wie niet - dat een industrie, die zo slecht is voor mens, dier en milieu alleen maar in stand wordt gehouden om ons van zo goedkoop mogelijk vlees te voorzien. Een product, dat ook heel makkelijk vervangen kan worden door de lekkerste alternatieven.

Met de verkiezingen deze week vonden wij het een mooi moment om aan Marianne haar vega-favoriet te vragen. Thieme werd vegetariër in haar studententijd, ruim 25 jaar geleden, dus heeft zij een groot arsenaal aan recepten en weet je zeker dat haar favoriet een topper is.

Aubergine met karnemelksaus
Het recept komt uit het boek 'Plenty' van de fameuze Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi, die de op groenten gebaseerde Arabische keuken in een toegankelijk modern jasje steekt en daarmee vegetarisch koken een enorm palet aan extra mogelijkheden geeft. De versie van Marianne is uiteraard vegan.



Ingrediënten
2 grote lange aubergines
5 el olijfolie
1 1/2 tl citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
1 granaatappel
1 tl za'atar (kruidenmengsel, te koop in Turkse of Marokkaanse winkels)
zeezout en zwarte peper

Voor de karnemelksaus:
1,4 dl karnemelk / sojayoghurt
100 g Griekse yoghurt / vegan mayonaise
1 1/2 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
1 kleine teen knoflook
snufje zout

Verhit de oven tot 200 graden. Snij de aubergines overlangs doormidden. Laat het steeltje eraan zitten (voor de sier). Maak met een klein scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snij ze weer in, zodat een ruitpatroon ontstaat.

Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met olijfolie - en blijf ze bestrijken tot het vruchtvlees alle olie heeft opgezogen. Bestrooi ze met tijmblaadjes en een beetje zout en peper. Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven tot het vlees gaar, geurig en lichtbruin is. Neem ze uit de oven en laat ze koud worden.

Haal in de tussentijd de granaatappelpitjes uit de granaatappel. En maak de karnemelksaus. Voor de saus klop je simpelweg alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt. Bestrooi ze met za'atar en flink wat granaatappelpitten en garneer met de citroentijm. Maak het gerecht af met wat olijfolie.

Bron: Plenty van Yotam Ottolenghi - Fontaine Uitgevers, € 29,95


Nieuwe luxe

Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en last but not least vooral niet voor de dieren zelf.

Woensdag gehaktdag
Wat eten we toch graag vlees; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.

Uit de gratie
Maar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.

3 makkelijke stappen

Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:

1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees

Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week op maandag een nieuwe vega-favoriet.



Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria