Duurzame daad 20 - Lang leve leidingwater

Duurzame daad 20 - Lang leve leidingwaterLaatst was ik in een restaurant waar ik om een karaf water naast de wijn vroeg. 'We schenken alleen bronwater', zei de serveerster. Ik wilde geen heisa maken en bestelde een fles voor € 8.

Donderdag 22 maart is het Wereld Water Dag. Nu kent praktisch elke dag van het jaar wel een thema om daarvoor aandacht te vragen, denk aan Moederdag, Complimentendag, Valentijnsdag maar als ik terugdenk aan het restaurantvoorval is deze Water Dag volgens mij wél essentieel.

Achteloos
Een tijdje terug werd bij ons de waterleiding afgesloten vanwege vernieuwing van de buizen. Het duurde slechts 4 uur maar ondertussen had ik wel tig keer de kraan opengedraaid. We vinden het zo normaal dat uit elke willekeurige kraan in Nederland altijd veilig schoon drinkwater stroomt, terwijl volgens de Unesco ruim 2 miljard mensen op deze wereld dit niet hebben. Gaan we er daarom zo achteloos mee om, vraag ik me af?

2000 x zo duur
Per dag worden er in Nederland namelijk ook zeker 400.000 plastic flesjes met water verkocht. Omdat het nog schoner dan ons superschone drinkwater zou zijn, omdat het lekkerder zou zijn, omdat het luxer is. Dat is het zeker: bronwater kost 2.000 keer zoveel als een glaasje leidingwater. Het werd me voorgerekend in het mooie filmpje van KRNWTR.nl (zie hiernaast/onder).

Het scheelt een waanzinnige berg plastic

Datzelfde filmpje laat ook zien dat bijvoorbeeld Sourcy z'n water uit dezelfde 'bron' haalt waaruit het plaatselijke waterleidingbedrijf tapt. Hetzelfde water dus. Het zou een groot goed zijn als we alleen nog maar water uit de kraan zouden drinken. Niet alleen thuis, onderweg of in de horeca. Maar ook in de rest van de wereld. Het scheelt heel veel geld, een waanzinnige berg plastic en CO2.

Geweldig vind ik dan ook Join the pipe. Deze organisatie verkoopt hervulbare waterflessen op basis van Buy one Give one: wie hier een BoGo-bottle koopt, geeft er ook eentje cadeau aan een kind ver weg. Daarnaast plaatsen ze gratis watertappunten overal in de wereld. Niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in de sloppenwijken van Nigeria. Zodat men daar én veilig water heeft én het plastic afval wordt geminimaliseerd.

Dubbele duurzame daad
Mijn duurzame daad voor deze week is dan ook heel simpel en zelfs tweeledig: ik heb een Bogo-bottle gekocht zodat ik en een kind ver weg nooit meer flesjes water hoeven te kopen én heb me voorgenomen om alleen nog maar naar restaurants te gaan waar ze je met liefde leidingwater serveren. Je vindt ze op de app van KRNWTR.nl.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Zo zuiver is bronwater:





Dik worden van water

Platwater kun je zo uit de kraan drinken maar als je nu bruiswater wilt? Wel, als je weet dat je tanden kapot gaan van de koolzuur én je ook dikker wordt van die bubbels dan is het wellicht wat makkelijker om het bij platwater te houden. Volgens onderzoek triggert de koolzuur in water (of welke frisdrank dan ook) je hongergevoel en ga je meer eten.

Vind je plat water te saai dan is de oplossing heel simpel: een takje munt, een schijfje komkommer, citroen en/of sinaasappel en een ijsklontje maken er een feestdrank van.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria