Duurzame daad 21 - Eitjes onder de loep

Duurzame daad 21 - Eitjes onder de loep'Pasen is nabij en daar hoort een lekker eitje bij'. Deze pakkende slogan las ik ooit in het krantje van een buurtsuper, waar we vlakbij de Paasdagen doorbrachten. Met Pasen eten we inderdaad heel veel eieren maar niet alleen dan. Per jaar worden er in Nederland 2,9 miljard eieren verorberd. Dat zijn er 180 per persoon per jaar. Praktisch om de dag een eitje dus. Ik weet niet of daarbij de consumptie van kwarteleitjes is meegeteld.

Vrolijk beschilderd
Misschien heb je hierover de laatste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gezien (anders vind je 'm hier). Uit hun speurtocht bleek maar weer dat je niet zomaar blind kunt varen op een diervriendelijkogende verpakking. Ook bij kippen is dat het geval. De ene eierdoos is nog vrolijk beschilderd dan de ander, alle met gelukkige kippen en heel veel onduidelijke kreten. Met de komende Pasen voor de deur vind ik dit een mooi moment om voor eens en voor altijd uit te zoeken welke eieren ik het beste voor mijn geld kan kiezen. Het liefst zou ik zelf kippen houden maar in onze stadstuin is dat redelijk onmogelijk.

Duidelijk teken
Dus op naar de supermarkt. Bij vijf grote supermarktketens heb ik afgelopen week bestudeerd welke soorten eieren ze verkopen: Appie, Plus, Jumbo, de Lidl en Ekoplaza. De schappen zijn enorm en door de verschillende soorten lijkt het onmogelijk om binnen aanvaardbare tijd de juiste keuze te maken. Het blijkt echter veel minder ingewikkeld dan al die vele doosjes doen vrezen. Kreten als blije kip-ei, buitenei, maisei, groot polderei, kakelgoudei, rondeelei kan ik namelijk gevoeglijk vergeten. Ik hoef slechts te letten op één teken, leer ik van Wakker Dier: het aantal sterren Beter Leven van de Dierenbescherming.

Snurken op een stok
Krijgt een doosje geen sterren mee dan is het schamel gesteld met het dierenwelzijn, ook al staat er eufemistisch scharrelei op geschreven en zie je op het plaatje blije kippen in het groen. De scharrelkip zonder ster is niet veel beter af dan haar legbatterijzusje. Ook van 1 ster word je nog niet blij en de kip al helemaal niet: het is lastig scharrelen met z'n alle op een kluitje en geen blauwe hemel zullen deze meissies ooit in hun werkzame leven zien. Het wordt pas wat bij 2 sterren, het mooiste aantal is natuurlijk 3: lekker scharrelen in de buitenlucht, af en toe een stofbad en na gedane arbeid in de legkast lekker snurken op een stok.

Goedkoop
Niet alleen de sterren zijn overzichtelijk, ook de bijbehorende prijs blijkt bij alle supermarkten gelijke tred te houden. Voor elke extra ster betaal je 3 à 4 cent meer. Koop je een 0/1 sterren ei voor 22 cent, een 2-sterren kost gemiddeld 26 cent en 3 sterren ei kun je overal voor 29,5 cent vinden. Dat lijkt best een groot prijsverschil, maar als gemiddelde eierconsument ben ik op jaarbasis toch niet meer kwijt dan € 13,50 als ik voor de beste kwaliteit kies. Voor €13,50 een jaar lang een fijn gevoel: waar krijg je dat zo goedkoop?

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Meer weten?
Op de BeterLeven-website van de Dierenbescherming vind je alle informatie over de voorwaarden waar pluimveehouders aan moeten voldoen voordat hun eieren voorzien mogen worden van 1 of meerdere sterren.




Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria