Wijnen waar muziek in zit

Wijnen waar muziek in zit

Die spijker in je kop komt niet door het sulfiet in de wijn maar gewoon door te veel alcohol. En de hoeveelheid andere chemische toevoegingen is te minimaal om er last van te hebben. Volgens Harold Hamersma is 'goed voor je gezondheid' dus niet de reden om voor biologisch te kiezen. Wat dan wel? Dat is de prangende vraag nu de Grote Hamersma Biologisch in de winkel ligt.

De gids is als vanouds samengesteld door Neerlands bekendste wijnkenner Harold Hamersma, die daarbij sinds twee jaar geholpen wordt door wijnjournalist Esmee Langereis. Jaarlijks proeven zij meer dan 8.000 wijnen! En dat is nog maar een schijntje als je weet dat er in Nederland 55.000 verschillende flessen te koop zijn. Het viel hen op dat het aanbod van biologische wijnen het afgelopen decennium een grote vlucht nam. In een paar jaar tijd is het aantal hectare waar biologische wijnen wordt verbouwd verdrievoudigd. Net als bij biologische groente of fruit is het totaal aanbod procentueel gezien nog minimaal, de opmars is ingezet en niet meer te stuiten.

Elke gewenste afdronk
Een belangrijke reden dat niet tous les vignobles overstappen op de nieuwe trend is simpel: biologische wijn is ingewikkeld maken en de kans op mislukking groot.
Harold: "Zo worden gewone wijnen gemaakt met fabrieksgist. Bayern is bijvoorbeeld grote leverancier van gecultiveerde gisten. Gebruik je deze gist dan weet je zeker dat je wijn krijgt en niet ontploft druivensap. Ze kunnen er zelfs nog de gewenste afdronk aan toevoegen: bes, framboos, karamel… wat je maar wilt. Zo worden de Lindemans' van deze wereld gemaakt. Jaar in jaar uit met exact dezelfde smaak. Dat willen de aandeelhouders, want dat verkoopt makkelijk'.

Tricky business
"Bij biologische wijn wordt gebruik gemaakt van gisten die zelf op de druif aanwezig zijn. Dat verschilt per druivensoort en ook per jaar. Daarom heb je dus te maken met goede en slechte jaren. Ook al kan een goede wijnmaker zelfs van een slecht oogstjaar een goede wijn maken, het blijft een tricky business. Biologisch is dus geen enkele garantie voor lekker, maar als het goed gaat, dan heb je wel een prachtwijn. Dat is een goede reden om voor biologisch te kiezen. Ook de romantiek, die rondom die kleine wijnboer hangt, maakt volgens liefhebbers dat de wijn ook nog beter smaakt."

Esmee: "We denken dat boeren die biologisch verbouwen ook bewuster met hun product bezig zijn. Hun wijngaarden zijn kleinschaliger en ze geven het hele proces meer aandacht. Daarom zijn de betere wijnen vaak biologisch."

Harold vult aan: "Overigens zijn er ook veel hele goede wijnen die niet het keurmerk 'biologisch' voeren maar het wel zijn. Ze komen van wijngaarden, waar men al jaren op deze wijze wijn maakt. Hun klanten weten dat en ze hebben daarom geen behoefte om heel veel geld voor een logo te betalen.

Toegankelijk
Wat maakt een wijn goed? Esmee: "Dat is heel lastig te definiëren. Goede wijnen boeien, geven energie, verkwikken en zijn tegelijkertijd makkelijk drinkbaar. Het is net als bij muziek. Goede muziek is toegankelijk maar blijft boeien.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De lekkerste bio's

In de Grote Hamersma Biologisch zijn 1030 biologische wijnen opgenomen. Deze wijnen kregen van Harold en Esmee een beoordeling van het cijfer 7 of hoger. Dus alleen de wijnen, die gelukt zijn staan in de gids. Alle met een korte omschrijving en vermelding van de prijs. Naast een aantal top 25-lijstjes zijn de wijnen verder handig ingedeeld per verkoopadres. Zo kun je ze heel makkelijk vinden.
De Grote Hamersma Biologisch, Fontaine Uitgevers, ISBN 978 5956 8389, € 19,99.

Cadeautje
Een aantal liefhebbers kunnen we verblijden met een exemplaar van het boek. Kijk in je Goede klanten account hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen. Nog geen Goede klant? Klik dan HIER


De lekkerste bio
Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria