Duurzame daad 28 - Hand op de knip

Duurzame daad 28 - Hand op de knipVan de week hoorde ik een blogger op de radio vertellen dat ze al jaren afvalvrij leeft. De geïnteresseerde presentator vroeg haar hoe dat in de praktijk werkte. De blogger deed uit de doeken hoe zij met omgewassen flessen en tasjes richting winkel gaat om daar al haar boodschappen in te stoppen. Groente, fruit, koffie, thee, ja zelfs het brood kreeg ze gesneden en wel in een meegebrachte katoenen zak.

Penny wise pound foolish
Ik vroeg me af waar ze dan haar boodschappen doet, want alle verpakkingsloze supermarkten zijn volgens mij over de kop. Ook vroeg ik mij af waar je losse thee en koffie kunt kopen. Bij speciaalzaken volgens mij, zoals Simon Levelt, die hun producten in papieren zakjes verpakken. Toch niet heel erg slecht. Ook schoot opeens wc papier door mijn hoofd. Kun je dat ook onverpakt krijgen of koopt ze dat niet? Net zo min als schoonmaakmiddelen. Met soda en azijn kom je volgens weer andere bloggers ook een heel eind. Maar die producten liggen toch ook verpakt in de winkel? Enfin, het doet er ook niet zoveel toe waar ze alles vandaan haalt. Ik vond het vooral erg penny wise pound foolish. Heel veel inspanning met minimaal resultaat.

Schijntje
Dat klinkt wat negatief in de tijd dat we met man en macht proberen onze footprint te verlagen. En inderdaad het is ook verschrikkelijk zoals tegenwoordig alles driedubbel verpakt wordt. Het liefst in plastic. Maar als je gaat uitrekenen hoeveel CO2 en grondstoffen je bespaart door verpakkingsloos te leven en dat afzet tegen de totale hoeveelheid die je veroorzaakt is dat toch echt een schijntje. En dan vergeet ik nog even voor het gemak de hoeveelheid water en energie, die wordt verbruikt om al die flessen en zakjes voor hergebruik weer uit te wassen.

Zoden aan de dijk
Er zijn tal van andere 'milieumaatregelen' die altijd enthousiast gepromoot worden, die wat mij betreft in de categorie penny wise thuishoren: je telefoonoplader elke avond uit het stopcontact, je televisie niet op standby, de kachel een graadje lager, 5 minuten douchen in plaats van 10 minuten… Jawel, het bespaart allemaal energie maar wil je echt zoden aan de dijk zetten dan zijn er veel betere maatregelen te bedenken: overstappen op echte groene stroom, niet meer vliegen, geen vlees meer eten, afval scheiden en - afgezien van gewoon voedsel - zo min mogelijk kopen. Vooral dat laatste mag wat mij betreft veel meer aandacht. Af en toe lees je van weer van een andere blogger dat ze een maand lang geen kleding koopt. Dat helpt pas echt als je het minimaal twee jaar volhoudt, denk ik dan.

Spullen
We komen om in de spullen. Ik in ieder geval. In mijn keukenkast staan voldoende borden, bekers en schalen om 300 jaar mee te worden. We hebben zoveel boeken dat als ik van nu af aan alleen nog maar zou lezen, ik ze nog niet allemaal uit zou krijgen. Ik wil je niet vervelen met de inhoud van mijn huis. maar één ding is mij wel duidelijk: ik moet stoppen met het kopen van spullen. Gewoon hand op de knip. Misschien alleen nog maar vervangingen. Bijvoorbeeld wandelschoenen, nu de oude versleten zijn. Maar niets nieuws meer en ook niets meer vragen voor bijvoorbeeld mijn verjaardag of Sinterklaas. Wat zou dat schelen als we dat allemaal zouden doen. Hoeveel vrachtschepen, -treinen en -vliegtuigen minder zouden dan de aarde doorkruisen…? Dat zou een boel schelen. En het allermooiste is: als we zouden stoppen met het kopen van spullen, dan hoeven we ons ook niet meer druk te maken over de verpakking.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria