Duurzame daad 29 - Louter biologisch

Duurzame daad 29 - Louter biologische afgelopen maand heb ik een tamelijk intensief boodschappen gedaan, maar het was de moeite waard. Ik wilde nu wel eens weten hoeveel duurder we uit zijn met louter biologisch eten en natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Marchanderen
Normaal gesproken doen we boodschappen bij twee supermarkten, de Albert Heijn en Ekoplaza. Daarnaast hebben we nog een groente- en fruitpakket. De laatste twee voedselbronnen zijn altijd al biologisch maar bij de Albert Heijn wil ik nog wel eens marchanderen. Mijn favoriete kaas is namelijk niet biologisch (maar wel van koeien uit de wei) en voor een blikje tomatenpuree wilde ik ook nog wel eens naar goedkoop in plaats van goed grijpen. Afgelopen maand dus niet meer en kocht ik alles biologisch. Maar om het onderzoek een beetje gedegen te laten zijn, heb ik ook alle boodschappen omgerekend naar de gewone variant. Dus wat kost een blikje biologische tomatenpuree en wat een gewoon blikje? Overigens frappant dat ik deze laatste gewoon noem. Wanneer breekt de tijd aan dat ´biologisch´ gewoon is?

Blije boeren
Je begrijpt dat ik de afgelopen maand vele uren achter de computer op de AH site heb getuurd om alle gedane boodschappen om te rekenen. Ik ben daarbij wel van A-merken uitgegaan. Dus niet een pakje verfijnde Yogi thee vergeleken met een Euroshopper Engelse melange. Ook kocht ik heel veel in de reclame en koos ik iets vaker voor winkelen bij Albert Heijn omdat deze dichter in de buurt is. Bio producten bij Appie zijn goedkoper dan bij de Ekoplaza omdat deze grootgrutter toch wel grotere afzetten kent maar ook omdat het zijn leveranciers zwaar onder druk zet. Bij de Ekoplaza betaal je ook voor ´blije boeren´, zoals op de kassabon staat vermeld. Ook een groot goed.

Liters cola
Na een maand met beleid boodschappen doen, puzzelen, vergelijken en rekenen ben ik tot de conclusie gekomen dat kiezen voor biologisch ons per jaar ongeveer € 420 extra kost. Wij zijn slechts met z´n tweetjes en we verstouwen geen liters cola of zakken chips per week. We eten wellicht niet veel maar wel redelijk luxe. En dan kost de ´goede´ variant slechts € 35 per maand meer. Als je heel weinig te besteden hebt dan is € 35 te veel maar voor een gemiddeld inkomen is dat prima te doen. Ik ben in ieder geval blij verrast en de keuze voor biologisch dan wel natuurlijk is nu veel makkelijker te maken.

Snaaigoed
Er is alleen een ding dat ik nog moet testen: vanwege een komende vakantie deed ik wel ´een maandje zonder koek en snoep´. Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai. Ik ben er weer over 3 weken. Fijne vakantie en een goede zomer alvast gewenst.

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria