Duurzame daad 32 - Doe mee met het start-stop-systeem

Duurzame daad 32 - Doe mee met het start-stop-systeemDrie voorvallen van de afgelopen week brengen me in deze blog op een onderwerp dat vaker aan de orde komt. Maar hemeltjelief, het kan zo langzamerhand niet vaak genoeg besproken worden: de klimaatverandering.

Wie heeft ze gezien; de plaatjes waarmee weerman Gerrit Hiemstra woensdag 25 juli op de proppen kwam in het Acht uur journaal? De zomer van 1976 in vergelijk met de huidige zomer. Allebei stikheet en gortdroog. Maar het grote verschil tussen toen en nu is overduidelijk te zien. De rood verschroeide aarde anno 2018 is schrikbarend. Kijk zelf maar.

Beide kaarten hieronder tonen wereldwijd de temperatuurverschillen t.o.v. de normale waarde. In 1976 waren maar kleine delen van de aarde warmer, nu bijna de hele wereld, tot aan 6,2 graden in Rusland en de Zuidpool.Griezelig
In datzelfde journaal zegt een vrouw, die met haar kinderen de hitte heeft ontvlucht in de grotten bij Vaals 'dat ze het nu wel echt griezelig begint te vinden'. Even later spreek ik met een bijna afgestudeerde journaliste, die zich niet meer druk wil maken over die hele klimaatverandering: 'want wat kan zij nu voor verschil maken?'

Dicht bij huis

Sindsdien kan ik het niet meer loslaten: we kunnen en moeten wél het verschil maken! Want hoe groots het probleem ook lijkt, de oplossing ligt heel dicht bij huis. In 1976 produceerden we gemiddeld 4 ton CO2 per persoon, nu 10 ton. Die 6 ton moet er weer af en dat gaat vele malen makkelijker dan een kilootje vet. Dus laten we in vredesnaam stoppen met afschuiven op de industrie, de overheid of op andere landen. Doe mee met het super effectieve Stap-Stop-Systeem.

Hiermee keert het tij:
1. Stap over op groene energie: een telefoontje naar je energiemaatschappij is voldoende
2. Stap op de fietst of in het ov: lukt dat niet, compenseer dan de co2 van je gebruikte brandstof*
3. Stop met vliegen en als dat een stap te veel is, compenseer dan zeker je co2*
4. Stap voor je voedsel over op (zo veel mogelijk) vegetarisch, lokaal en van het seizoen
5. Stop met (zo veel) spullen kopen; verwen jezelf met leuke dingen doen.

*Eén ton CO2 compenseren kost ongeveer € 10; met het Stap-Stop-Systeem bespaar je niet alleen CO2 maar ook heel veel geld, zodat je met gemak kunt compenseren. Bij deze erkende organisaties bereken je je CO2 en kun je het direct compenseren.

Last but not least:
Mijn duurzame daad van deze week is een oproep. Doe je mee? Vertel je omgeving over dit simpele Start-Stop-Systeem door deze blog verder te verspreiden. Je kent vast wel het principe van 'Six degrees of seperation': als 6 mensen je voorbeeld volgen, dan gaat íe zo de hele wereld rond.

Gemiddeld produceren we in Nederland per persoon 10 ton CO2 per jaar uit de volgende bronnen:
Energie voor je huis: 1,8 ton
Vervoer (incl vliegen): 2,5 ton
Voedsel: 2,5 ton
Woning&inrichting: 1,5 ton
Vrije tijd & studie: 0,9 ton
Kleding: 0,6 ton
Pers. verzorging: 0,2 ton

Hoeveel doe jij persoonlijk? Je kunt het testen op milieucentraal.nl

Annemarie de Raadt

Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De uitdaging:
52 duurzame daden

Je zou verwachten dat ik als 'vrouw achter de Goede Gids' een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder louter biologisch, alleen verantwoorde kleding koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben zoals de gemiddelde consument: wat lui en gemakzuchtig aangelegd, met een lichte hang naar luxe.
Maar ik wíl wel! Dus ga ik komend jaar 52 duurzame daden in mijn leefpatroon opnemen. Elke week één. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Vind je het niet leuk om mee te doen?


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug
Dit interesseert je wellicht ook

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria