dd 1 - Naar de glasbak

dd 1 - Naar de glasbakNu alle feestdagen voorbij zijn, staat er thuis vast het nodige glas, dat naar de glasbak mag. Geen leuk karweitje, dus hoeveel zin heeft dat gezeul met lege flessen eigenlijk?

Eindeloos
Glasintbakkie.nl geeft het antwoord en gelukkig is dat positief. Glas recyclen heeft zin, heel veel zin. Glas is namelijk eindeloos: van oud glas kan altijd nieuw glas gemaakt worden, hoe vies en oud ook. Glas behoudt z'n kwaliteit. Van 1000 kilo gebruikt glas wordt 1000 kilo nieuw glas gemaakt. Terwijl 1000 kilo grondstoffen (zand, soda en kalk) slechts 800 kilo oplevert. Bovendien kost dat veel meer energie.
Het is ook supermakkelijk om te scheiden. Potten schoonboenen en deksels afschroeven? Zonde van je tijd. Het mag integraal in de glasbak. Alleen scheiden op kleur is nuttig. Wit glas is schaarser dan bont glas. Bovendien kan er van wit glas wel bont glas gemaakt worden, maar niet andersom.

Tandje erbij
We zamelen hier in Nederland al goed in: 350 miljoen kilo per jaar, dat is bijna 22 kilo per persoon. Toch kan er nog een tandje bij want er belandt nog ruim 100 miljoen kilo glas bij het restafval.

goed voor: het milieu
effect
(wat mij betreft): *****
uitvoerbaarheid (wat mij betreft): *****


Infobron: Nedvang
Beeldcredit: Artica


Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

De Jeugd aan de bak

Vorig jaar bestond de Glasbak 40 jaar, ooit een initiatief van huisvrouwen in Zeist. Ter ere hiervan bracht De Jeugd van Tegenwoordig een mooie ode aan de glasbak.




366 duurzame daden

Duurzaam is het sleutelwoord van deze tijd. Omdat we maar één aarde hebben, die nog wel even mee moet. Bovendien staat duurzaam ook voor gezond leven en eerlijk delen. Dus alleen maar positief.

Maar 'hoe doe ik eigenlijk duurzaam?' En 'wat hebben mijn inspanningen voor zin? Als deze vragen - net als bij mij - ook bij jou opkomen, dan ben je hier op de goede plek.

Je vindt hier elke dag een duurzame actie, die ik test op uitvoerbaarheid en effect. Bij elkaar 366: een heel jaar lang! Welke zijn jouw favoriet?

_______________________________

advertentie

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria