Bamboe: niet perfect, wel goed

Het gebruik van bamboe in kleding en woonproducten neemt hand over hand toe. Geen wonder want bamboe is supersterk en ook nog de snelst groeiende plant ter wereld. Het is een makkelijke plant en de kans op misoogsten is klein. Er is geen extra water nodig bij de kweek en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig.
Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt en door de snelle groei doet bamboe dit veel effectiever dan welke andere boom dan ook.

Het is helaas niet allemaal hossana want bij de verwerking van bamboe worden wel vaak veel chemicaliën gebruikt. Er bestaat een natuurlijke milieuvriendelijke productiemethode, maar de chemische verwerking voert de boventoon. Bij de bedrijven die bamboekleding verkopen wordt vaak niet aangegeven welke productiemethode gebruikt is. Dat is jammer. Desalniettemin typeren we bamboekleding als 'goed' omdat de grondstof zoveel voordelen biedt en er hard gewerkt wordt aan verbetering van de productiemethode inclusief een keurmerk.

Deze kanttekening geldt overigens niet bij de verwerking van bamboe tot houtproducten.

Biokatoen: niet veel duurder, wel veel beter

Katoen is nog steeds de meest gebruikte grondstof voor kleding en woontextiel. Helaas kleeft er behoorlijk wat nadeel aan katoen omdat bij de teelt veel chemicaliën (kunstmest en pesticiden) en heel veel water nodig is. Niet alleen slecht voor het milieu waar de katoen verbouwd en verwerkt wordt, maar resten van de bestrijdingsmiddelen kunnen ook je eigen huid de nodige irritaties geven.

Biologisch katoen heeft dat nadeel niet want daarbij worden louter insecten als bestrijdingsmiddel ingezet en ook de hoeveelheid water is beperkt. De opbrengst per ha grond is uiteraard minder en daardoor is biologisch katoen duurder, maar in de kosten van het eindproduct maakt dat weinig uit.






Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria