RVS: écht duurzaam

Bij duurzame materialen denk je vaak aan natuurlijke materialen als hout of bamboe en niet aan een chemische verbinding. Roestvaststaal (vaak roestvrijstaal genoemd) is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en wordt samengesmolten onder hoge temperaturen. Wellicht is het maakproces niet super milieuvriendelijk te noemen (hoewel in Nederland de productie onder strenge milieuwetgeving tot stand komt), het resultaat is dat wel: roestvrijstaal is supersterk en slijtvast, dus het gaat bij goed gebruik eeuwen mee. Ook is het 100% recyclebaar.

Roestvaststaal is dus een duurzaam product in de letterlijke betekenis van het woord. Vandaar ook dat het een prachtig alternatief is van plastic, zoals bij drinkflessen, keukengerei of sanitairproducten. Uiteraard is het duurder dan plastic maar als je het aantal jaren dat je plezier hebt van het product meetelt, ben je veel goedkoper uit.

Keuzes in rubber

Rubber kom je overal tegen; van elastiekje tot schoenen, van stuiterbal tot badmat. Er wordt veel gemaakt van rubber, dus de vraag er naar is groot. Natuurrubber, afkomstig van het sap van de rubberboom kan aan die vraag niet voldoen. Vandaar dat er ook veel synthetische rubber op de markt is, gemaakt van aardolie.

Voor de productie van natuurrubber zijn weinig schadelijke stoffen nodig, dus bij een keuze tussen natuur- en kunstrubber valt al snel de keuze op de eerste. De laatste jaren is er ook nog FSC-gecertificeerd rubber op de markt, afkomstig van plantages, zie volgens de strenge criteria van FSC opereren en dus garanties afgeven m.b.t. milieu, arbeidsomstandigheden en organisatievorm: dat is natuurlijk de beste keuze. De producten, die je vindt via de Goede Gids zijn in ieder geval gemaakt van natuurrubber en in de meeste gevallen ook FSC gecertificeerd.








Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria