Tencel heeft alles

Tencel is nieuw soort stof, die binnen korte tijd erg populair is geworden bij duurzame ontwerpers. Het voelt heerlijk zacht aan en is toch heel sterk. Het is warm als het koud is en koel als het warm is. Het absorbeert vocht en je kunt het wassen en drogen als katoen. Ideaal dus.

Bovendien is het heel duurzaam: Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. Bij de verwerking van houtsnippers naar vezels waar garen uit gesponnen worden, wordt wel een chemische stof toegevoegd maar die kan voor 99% gerecycled worden. Tencel is dan ook voorzien van het Europese kwaliteitskeurmerk PEFC en het internationale keurmerk FSC.

Het enige echte nadeel van Tencel is dat het gepatenteerd is en daardoor (vooralsnog) duur.

Tencel heeft alles

Wol: het liefst biologisch

Wol heeft heel veel goede, nuttige eigenschappen. Ook wordt het makkelijk gemaakt: het enige dat je voor wol nodig hebt is een schaap, dat lekker in de wei graast. Minder goed is dat tegenwoordig (vooral in Australië) veel medicijnen worden gebruikt om zoveel mogelijk wol te krijgen van een schaap en dat schapen doorgefokt worden om zoveel mogelijk huidplooien met wol te produceren. In die huidplooien nestelt zich ongedierte, dat ziektes en ongemak veroorzaakt. Om dit tegen te gaan, worden de schapen behandeld met chemicaliën en worden ze (soms onverdoofd) besneden rondom de anus, waar de meeste troep kan gaan zitten.

Er komt echter steeds meer biologische wol op de markt: wol van schapen die gewoon in de lente worden geschoren en niet behandeld worden met chemicaliën en onnodige medicijnen. Voor biologische wol worden ook eisen gesteld aan de leefomgeving van de schapen: ze grazen op land dat zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt onderhouden. Ook wordt de wol van deze schapen verder op milieuvriendelijke manier verwerkt, dus met natuurlijke verfstoffen.





Wol en Tencel:
het oudste en nieuwste
kledingmateriaal




Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria