Elektronica onder de loep

Volgens Rank-a-brand of Greenpeace doet geen enkel merk van elektrische apparatuur het goed, maar de computer of televisie in de ban doen is natuurlijk geen optie. Daarom hanteert de Goede Gids een ander selectiecriterium en zijn er ook nog andere manieren om je apparatuur te verduurzamen.

Bij elektronica en huishoudelijke apparaten zijn 3 elementen belangrijk:
1) hoe worden ze gemaakt
2) hoeveel energie gebruiken ze
3) hoe wordt het apparaat verwijderd

Goede recycling
Om te beginnen met het laatste punt: als je een nieuw apparaat koopt mag je je oude apparaat bij dat bedrijf inleveren. Het bedrijf moet zorgen voor de juiste afvoer. Gerenommeerde winkels als Expert en BCC doen dat en dan wordt tot 95% van het materiaal gerecycled. Wil je dus zeker weten dat het met je oude apparaat ook na gebruik goed afloopt, koop je nieuwe apparaat dan bij een dergelijk bedrijf.

Code of Conduct kan beter
Punt 1 is het meest lastige: zoals gezegd doet volgens Greenpeace en Rank-a-brand geen enkel merk het goed wat betreft milieu- en arbeidsomstandigheden. De Goede Gids vindt dit te kort door de bocht en doet ook geen recht aan de inspanningen, die sommige bedrijven wel leveren. De Goede Gids heeft daarom gesteld dat Europese merken minstens aangesloten moeten zijn bij de CEDED, de Europese brancheorganisatie voor Household Equipment. Merken kunnen pas lid worden van deze organisatie als ze de CEDED Code of Conduct ondertekenen, waarin serieuze eisen gesteld worden m.b.t. arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers en de controle daarop. Rapportage door de merken wordt gedaan aan de CEDED en dat is een manco in de constructie (niet onafhankelijk). Daarnaast worden de 'subcontractors', bedrijven die aan de toeleveranciers leveren, doorgaans niet gecontroleerd. Dat is - net als in de kledingindustrie - ook een zwakke schakel. De CEDED merken maken echter wel een positief verschil t.o.v. andere merken en daarom staan ze in de Goede Gids.

Beste duurzame bedrijven
Daarnaast zijn de elektronicamerken opgenomen, die hoog scoren (brons, zilver, goud) in de Dow Jones Sustainable Index, een jaarlijkse duurzaamheidsmeetlat voor beursgenoteerde bedrijven. Bij Keurmerken lees je een nadere uitleg over deze Index. Ook wordt er jaarlijks een Global 100 Most Sustainable Corporations samengesteld door het Canadese onderzoeksbureau Corporate Knights. Deze zijn ook opgenomen in de Goede Gids, voor zover ze in Nederland consumentenproducten verkopen. Drie van deze Global 100 bedrijven zijn elektronicamerken.

Energie maakt het verschil: A+ merken
Last but not least: het energieverbruik. Als consument kun je een wereld van verschil maken door te kiezen voor 'oans bin zunig', met name bij witgoed. Om het kiezen te vergemakkelijken, zie je bij de merken die in de Goede Gids zijn opgenomen een extra kenmerk als 75% of meer van hun apparaten beschikt over een A+ label of hoger (volgens de nieuwe Europese energielabels).
Bij Energielabels.nl lees je goede informatie over deze energielabels. Elektrische apparaten, zonder energielabel gebruiken te weinig stroom om meting interessant te maken. Dus voor merken, die alleen klein huishoudelijk apparaten verkopen geldt deze toevoeging niet.

Kortom, toe aan een nieuw apparaat? Met een keuze voor een Goed merk met een lage energiescore, gekocht bij een gerenommeerde (web)winkel, zit je helemaal goed. Die oude houden is natuurlijk ook altijd een optie!



Een keuze voor
een Goed merk, dat
energiezuinige apparaten
maakt is zeker goed!



Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria