Het verschil tussen groene stroom én groene stroom

Het verschil tussen groene stroom én groene stroomHet zal geen onbekende term voor je zijn: groene stroom, afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon of waterkracht. In tegenstelling tot grijze stroom, dat afkomstig is van olie, gas of steenkool, veroorzaakt groene stroom geen CO2 en vervuilt het ook niet de lucht met uitlaatgassen.

Groene stroom is dus in alle opzichten beter dan grijze en geen wonder dat het door energie- maatschappijen steeds vaker wordt aangeboden. Maar er zit toch een addertje onder het gras bij groen.

Goede mix
Kies je voor groene stroom dan koopt jouw energieleverancier de hoeveelheid energie, die je verbruikt in bij een producent van groene stroom. Nu kun je in het elektriciteitsnet geen aparte kabel voor groene of grijze stroom aanleggen.
Je krijgt dus altijd een mix van grijs en groen. Daar is niets mis mee, want je buurman die voor grijs kiest, krijgt ook een stukje groen. Kiest in een straat met 100 huishoudens 40 voor groen en 60 voor grijs dan gaan er respectievelijk 40 en 60 eenheden groen en grijs door het net. So far so good.

Geen kabel uit Noorwegen
Maar waar komt die groene stroom vandaan? De meeste grote energieleveranciers kopen deze stroom in het buitenland, alleen niet echt: er loopt geen elektriciteitskabeltje van bijvoorbeeld een Noorse waterkrachtcentrale naar de Nuon opslagcentrale. De Noorse opwekker verkoopt middels certificaten (Garantie van Oorsprong) groene stroom aan Nuon. Hij kan deze certificaten verkopen omdat in eigen land consumenten en bedrijven niet speciaal om 'groene stroom' vragen maar gewoon om 'stroom'. Het 'groene' van zijn stroom verkoopt de leverancier als een apart product. Met ander woorden: de Noorse opwekker verkoopt zijn recht om zijn stroom groen te noemen aan de Nuon.

In Nederland levert de energieleverancier gewoon grijze stroom maar omdat hij 'groen certificaten' heeft gekocht, mag hij het je als groene stroom verkopen. De kans is dus heel groot dat in die straat waar 40 huishoudens om groen vragen louter grijze stroom door het net gaat.

Echte groene stroom uit Nederland
Het is geen oplichting omdat een Garantie van Oorsprong daadwerkelijk groene stroom vertegenwoordigt. Het is een wisseltruc: er wordt geen kiloWatt uur méér duurzame energie geproduceerd door jouw vraag.
Dat is wel zo als je kiest voor energiemaatschappijen, die garanderen dat ze echte groene stroom, opgewekt in Nederland leveren. Het aantal groeit en je vindt ze in de Goede Gids als je op energieleverancier zoekt.


Beste en goedkoopste!

Qurrent is een relatief nieuwe energiemaatschappij, die is opgezet door een aantal milieuorganisaties en is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk. Het doel van Qurrent is om groene energie van Hollandse makelij tegen een eerlijke prijs aan te bieden. Opvallend genoeg zie je Qurrent standaard in de top 5 van goedkoopste energieleveranciers. Ben je Goede klant, dan zie je in je account een link naar een speciale aanbieding.




Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria