Goed geld

Met de keuze van je bank, verzekeraar, pensioen- of beleggingsfonds kun je - zonder veel moeite - een groot verschil maken. Kies je voor financiële instellingen, die goed omgaan met mens, dier en onze aarde, dan weet je zeker dat er mooie dingen worden gedaan met het geld dat ze voor jou beheren: investeringen in duurzame bedrijven, microkrediet, schone energie etc.

Of je nu spaart, belegt, een hypotheek of verzekering afsluit; elke euro maakt een euro verschil. Zoek je op goed geld dan zie je de financiële instellingen, die we geselecteerd hebben. Het lijstje is nog niet lang maar gaat vast groeien, naarmate meer mensen van hun bank of verzekeraar verlangen dat ze goede investeringen doen.

De banken en verzekeraars zijn geselecteerd n.a.v. de beoordeling van de Eerlijkegeldwijzer. Dit initiatief van o.a. Amnesty, Oxfam, Milieudefensie en de Dierenbescherming vertelt je welke investerings- en financieringskeuzes banken en verzekeraars nu maken.
We hebben de best scorende opgenomen; bij elk bedrijf staat bij Getipt het aantal punten dat ze behaald hebben. Er zijn 18 thema's met per thema een maximale score van 10 punten, samen 180 punten. Banken en verzekeraars met een score van 110 en hoger zijn opgenomen. Dit is een gemiddelde van 6 (110:18=6,1).

De Goede Gids hanteert eigenlijk de stelling dat een bedrijf minimaal een 7,5 (is afgerond een 8=goed) moet halen om opgenomen te worden, maar met deze selectie zou de lijst met verzekeraars uit slechts 1 bedrijf bestaan. We hopen dat we zo snel mogelijk het criterium op kunnen schroeven. Dat lukt zeker, indien financiële instellingen bemerken dat jij het belangrijk vindt. Je kunt dit aangeven op de website van de Eerlijkegeldwijzer.

Je ziet in de lijst ook een aantal energieleveranciers staan: je kunt bij hen beleggen in duurzame energiebronnen. Tot slot hebben we crowdfunding-partijen geselecteerd, die in duurzame start-ups investeren.

Zo kun je met je geld verschillende goede kanten op.Elke euro maakt
een euro verschilProfiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria