Blij met je stomerij

Blij met je stomerijToegegeven: het beste voor het milieu is om je kleren zo weinig mogelijk - met koud water - te wassen en aan de lijn te drogen. Maar soms is een stomerijbeurt toch onvermijdelijk. Vanwege een vlek, die er niet uitgaat of een stof, die niet tegen water kan.

Strenge normen
Chemisch reinigen is tegenwoordig gelukkig lang zo slecht nog niet als de naam doet vrezen: het meest gebruikte reinigingsmiddel PER (perchloorthyleen) wordt door het Internationaal Onderzoekscentrum voor Kanker weliswaar geclassificeerd in categorie 2 en dat betekent: waarschijnlijk kankerverwekkend. Maar Peter Wennekes van brancheorganisatie Netex relativeert de gevaren: 'De norm in Nederland voor de hoeveelheid die in het milieu terecht mag komen, is 400 keer strenger dan de norm waarbij wetenschappelijk vastgestelde effecten optreden. Bij zorgvuldig gebruik komt er amper PER vrij. De stof wordt na gebruik weer opgevangen en voor 98 procent hergebruikt bij volgende reinigingsbeurten.'

Vuile was
Nu kun je nog stellen dat Peter voor eigen parochie predikt maar TNO onderschrijft wat hij zegt. Volgens TNO onderzoeker Aike Wypkema is kleding naar de stomerij brengen zelfs duurzamer dan thuiswas: 'Wasmachines en drogers werken op elektriciteit. Bij het opwekken van elektriciteit gaat 60 procent van de energie verloren. Professionele wasserijen en stomerijen gebruiken een stoomketel op gas. Dat scheelt enorm in de uiteindelijke berekening van de milieubelasting. Ook komen er met thuiswassen vuil en schoonmaakstoffen in het riool terecht'.

Goede keuze
Een stomerijbeurt kan dus best op zijn tijd, maar kies dan wel voor een stomerij met het NERTEX milieucertificaat. Dit onafhankelijk gecontroleerde certificaat wordt toegekend aan stomerijen, die volgens strikte milieuregels en -normen werken. Bij deze bedrijven weet je dus zeker dat er geen chemisch rommel in het milieu verdwijnt. Je vindt ze uiteraard in de Goede Gids.

Klik op stomerij en zoek dan op plaats/postcode voor een goede stomerij in de buurt.


Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Goede alternatieven

Toch een sopje
Vaak geeft een kledinglabel aan dat het item alleen gestoomd kan worden: de fabrikant neemt het zekere voor het onzekere. Je kunt doorgaans zelf heel goed inschatten of iets wel - zij het in de handwas en op een lage temperatuur - wel gewassen kan worden. Check het desnoods bij een eerlijke stomerij. Scheelt sowieso geld.

Zelf stomen
Uithangen in de badkamer haalt de kreukels uit de meeste kleding; luchtjes verdwijnen door kleding een nachtje voor een open raam te hangen.

Tip: knaapjes met korting
Elk gestoomd artikel hangt steevast aan een hanger. Wellicht handig in het vervoer maar wat moet je er mee? Daarom hanteren steeds meer stomerijen een aardig hangerspaarsysteem: bij inlevering van een aantal knaapjes, ontvang je een stoombeurt gratis of met korting. Vraag er naar bij je stomerij.


Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria