Prettig op weg

Hoe je het ook went of keert: een auto is prettig. Je kunt gaan en staan waar je wilt, het scheelt bakken met tijd ten opzichte van het ov en het vervoer is comfortabel. De keerzijde van deze mooie medaille is ook duidelijk: een auto veroorzaakt co2, luchtvervuiling, herrie en stank. Mooie stadsgezichten worden vertroebeld door het talloze blik en de natuur wordt overwoekerd door asfalt.
De zelfrijdende elektrische deelauto is wat mij betreft dan ook de toekomst, die niet snel genoeg kan komen. Maar tot het zover is, draagt een schone auto in ieder geval bij aan ieders welbevinden.

Wil je - net als ik - het auto rijden niet staken, maar dit wel zo schoon mogelijk doen, dan zijn er 7 punten, die volgens deskundigen een slok schelen. Ik rij er in ieder geval een stuk prettiger door.

1. Goede garage
De makkelijkste manier om met je auto een positieve bijdrage te leveren aan het milieu is te kiezen voor een goede garage. De garages, die we in de Goede Gids opnemen hebben alle een plus of premium Erkend Duurzaam-certificaat. Dit houdt in dat deze garages in de bedrijfsvoering veel bovenwettelijke zorg en aandacht voor het milieu hebben. Zoek op garage + plaats/postcode, en je vindt de meest dichtbij zijnde.

2. Minder, minder, minder maar dan wel oké
Regelmatig onderhoud door zo'n goede garage voorkomt onnodige reparaties. Volgens Milieu Centraal, een informatiebron die we hoog hebben zitten, verbruikt je auto minder brandstof en verspreidt het minder uitlaatgassen (die bovendien minder schadelijk zijn). Door goed onderhoud gaat een auto ook langer mee; alles bij elkaar scheelt dat grondstoffen, energie, afval en vooral heel veel geld...voor jou.

3. Als nieuw met oud spul
Moet je auto toch in reparatie, dan kan deze wellicht worden uitgevoerd met gebruikte onderdelen. Elke garage heeft ze in huis, afkomstig van afgedankte auto's. Het voorkomt afval en je rekening valt mooi lager uit. Heb je gekozen voor een goede garage, dan zal deze ook garanderen dat de kwaliteit gelijk is aan nieuw spul. Vraag er dus naar als je auto in de reparatie moet.

4. Band op spanning
Iedereen, die fietst weet het; ik in ieder geval wel: met zachte banden zweet je het hardst. Een zachte band heeft een hogere rolweerstand. Heb je meer energie nodig bij het trappen, een auto verbruikt ook meer brandstof. Daarnaast zijn te zachte banden onveiliger: de auto heeft minder grip op de weg en een langere remweg. Maandelijks de bandenspanning controleren is dus geen overbodige luxe.

Nieuwe banden nodig? Het bandenlabel, dat op alle banden verplicht is, laat zien hoe veilig, zuinig en stil een band is.

5. Schone lak
In huis is het al vanzelfsprekend: verf op waterbasis. Ook voor auto's bestaat er lak op waterbasis. Net zo sterk als gewone lak maar minder schadelijk voor het milieu en ook minder schadelijk voor de spuiters. Bij gewone lak komen stoffen vrij, die je liever niet wilt inademen. Daarom gebruiken al veel garages zel, maar even checken als je een lakschade laat herstellen, kan nooit kwaad.

6. Niet in het sop
Met een emmertje sop je auto wassen lijkt veel milieuvriendelijker dan in een wasstraat, waar liters water over je auto spoelen. Maar toch is dat niet zo. Bij een (gedegen) wasstraat wordt al het water opgevangen, gereinigd en weer hergebruikt terwijl je emmertje vieze sop via de geulen in de weg zo in het oppervlakte water terecht komt. Mocht het niet anders kunnen, gebruik dan wel een autoshampoo met Milieukeur: deze bevatten dan weinig tot geen milieuschadelijke stoffen.

7. Goede alcohol
Ruitensproeiervloeistof bevat doorgaans het zeer giftige methanol, dat bij elke spritze door de lucht dwarrelt. Het is nodig om strepen te voorkomen en om er voor te zorgen dat de vloeistof niet vastvriest aan de voorruit. Er zijn milieuvriendelijke alternatieven op basis van o.a. ethanol. Duurder uiteraard, maar hoeveel liters verbruik je per jaar? Dan is het een centenkwestie.

Annemarie de Raadt
initiator van de Goede Gids



In de spaarstand

Met deze rijvaardigheden bespaar je de meeste brandstof (én ongelukken!)
• Rustig optrekken
• Afstand houden en anticiperen = remmen vermijden
• Rijden in een hoge versnelling
• Gelijkmatige snelheid en maximaal 110 km/uur
• Motor uit bij een korte stop (gaat steeds vaker vanzelf!)

Op de website Hetnieuwerijden.nl lees je alle tips voor nog minder brandstofverbruik.


Goed alternatief

Auto delen of lenen
De auto wordt een duurzaam gebruiksartikel genoemd, maar er is grappig genoeg geen ander product te noemen dat zo ongelofelijk snel in waarde daalt. Zelfs als 'ie doodstil voor je huis staat te staan, verliest 'ie elke dag enkele tientjes van zijn waarde.
Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor deel- of leenauto's. Want wie niet elke dag in de auto stapt, is dat zeker een slim alternatief. Kijk HIER voor adressen.

Overigens is een auto lenen niet per definitie beter voor het milieu dan een eigen auto. Niet qua vervuiling. Dat is immers hetzelfde. Maar ook niet wat betreft grondstoffen. Hoe meer een auto gebruikt wordt, des te eerder zal hij op zijn en door een nieuwe vervangen worden.
Alleen pak je wel minder makkelijk de auto en eerder kiezen voor de fiets of het ov. Dat is dan de milieuwinst.





Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria