De vega favoriet van... Eva Koreman
Eva Koreman is radio dj en presenteert doordeweeks de lunchshow tussen 12.00 en 14.00 uur bij BNN op NPO 3FM. Vorig jaar ontving ze de Zillveren Radioster als beste vrouwelijke radiodj. Steeds vaker zien we haar ook op televisie, zoals vorige maand in de spelshow Weet Ik Veel.
Eva heeft talloze favoriete vega gerechten aangezien ze vlees noch vis eet. Met stip op nummer 1 staat echter dit recept omdat het super simpel is en Eva liever achter de microfoon vertoeft dan achter het fornuis. Dus voor alle niet-kookfanaten is dit haar aanrader:
Portobello met geitenkaas:4 grote portobello's
4 ons verse geitenkaas
1 ons pijnboompitten (mag ook meer zijn)
1 zak veldsla met snijbiet
balsamicoazijn
olijfolie
zout, peper
1. Verwarm de grill op de hoogste stand. Veeg de portobello's schoon, bestrijk de bolle kant met olijfolie en gril voor 5 min. 2. Plaats ze met de platte kant boven in een schaal. Leg de geitenkaas erop en gril nog eens 10 min. 3. Rooster in een koekenpan de pijnboompitjes en maak een simpele dressing van 1 deel azijn en 4 delen olie, zout en peper. 4. Verdeel de sla over 4 borden, druppel de dressing erover en plaats een geurende portobello op elk bord.
Nieuwe luxe
Het zal gevoeglijk wel bekend zijn dat vlees niet zo goed is. Niet zo goed voor je eigen gezondheid, niet voor het milieu en
last but not least vooral niet voor de dieren zelf. De week van 5-12 maart is dan ook uitgeroepen tot Week Zonder Vlees.
Woensdag gehaktdagWat eten we toch graag vlees; we vinden vlees lekker en het zou noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. De reden dat we zo graag vlees eten, heeft ook te maken met een gevoel van luxe. Was je vroeger arm dan at je aardappels tot in den treure. Alleen de rijken konden zich vlees permitteren, totdat woensdag opeens gehakt dag werd.
Ook zie je in landen, waar mensen welvarender worden zoals China en Indië de vraag naar vlees evenredig toenemen. Rijst is voor arme sloebers.
Uit de gratieMaar vlees wordt steeds goedkoper door de bio-industrie en je merkt dat de luxe er steeds meer vanaf valt. Zeker door alle negatieve berichten over preventieve antibiotica, dierenmishandeling, mestoverschotten etc raakt het behoorlijk uit de gratie. Het zou best kunnen dat op den duur plantaardig voedsel het nieuwe luxe eten wordt.
3 makkelijke stappen
Ben je er nog niet aan toe om vlees volledig in de ban te doen, dan zijn er 3 makkelijke stappen, die op weg helpen en direct al heel veel zoden aan de dijk zetten:
1) Kiezen voor biologisch vlees
2) Kiezen voor wit vlees (kip) i.p.v. rood (rund, varken)
3) Eén dag in de week geen vlees
Ter inspiratie van dat laatste vind je hier elke week op maandag een nieuwe vega-favoriet.