Meer mode met minder

Meer mode met minder

Per jaar worden er 80 miljard kledingstukken en 14 miljard paar schoenen geproduceerd! Even duizelingwekkend is het aantal liters water, kilo's katoen, tonnen landbouwgif, bomen, koeienhuiden en andere materialen, die nodig zijn om al deze kleding en schoeisel te produceren. En niet te vergeten de immense hoeveelheid CO2, die daarbij veroorzaakt wordt.

Combineer dit met het aantal mensen, dat deze spullen doorgaans voor een schandalig laag loon in elkaar moet stikken en het is niet verbazingwekkend dat aan alle kanten geroepen wordt dat het anders moet met onze fashion. Maar hoe anders?

Kwaliteit boven kwantiteit

Je hoort mooie kreten als slow fashion en vintage revival maar wellicht is het gewoon wel heel simpel: kwantiteit verruilen voor kwaliteit. Hoe langer we iets kunnen gebruiken, des te meer mag het kosten en des te minder hoeft er van gemaakt te worden. Dat is de simpelste manier om te verduurzamen. Kijk je dan naar je kleding, dan zijn een paar simpele stappen al voldoende:

Beste basics
Je leest het in alle modebladen: je garderobe begint met een aantal basics. Een jasje voor elke gelegenheid, een jurk die altijd lekker zit. Een broek die met alles te combineren valt. Aan deze kledingstukken, raak je zo gehecht, dat je niets liever wilt dat ze jaren meegaan. Zijn ze van goede kwaliteit en met het juiste onderhoud doen ze dat ook. Jij blij, het milieu blij, de makers blij.

Deze basics maak je hip en trendy met een paar one-a-haves van het seizoen. Overigens hoeft tijdloos en trendy geen tegenstrijdigheid te zijn. Een goed ontwerp kan jarenlang hip blijven.

Langer mooi
Hoe langer kleding mooi blijft, des te meer plezier beleef je eraan. En ook al raak je er op den duur op uitgekeken, kleding zonder vlekken of gaten kan iemand anders nog heel blij maken. Kleding houd je lang goed met een paar simpele acties of juist door niets te doen:

1. Kleding houdt er niet van om gewassen te worden. Uithangen in de frisse lucht is vaak wel zo effectief.
2. Nog minder houdt ze van de droger. Aan de lijn lekker buiten in de wind droogt kleding het liefst.
3. Goed opgeruimd scheelt ook een slok: rekbare stof opgevouwen en kreukende kleren aan de hanger
4. Als je toch gaat wassen dan blijven kleuren beter behouden als je kleren binnenste buiten keert. Sluit dan direct de ritssluitingen: die beschadigen alleen maar andere kledingstukken
5. Kleding repareren is niet suf. Kun je het niet zelf? De kleermaker neemt het klusje graag van je over.

Gerust hart
Uiteraard is en blijft het leuk om kleren te kopen. Althans dat vinden de meeste vrouwen en ook steeds meer mannen. En er is ook niets op tegen. Sterker nog, als we jaren in hetzelfde kloffie zouden lopen zoals in China ten tijden van Mao, dan valt er ook voor de goede merken geen droog brood meer te verdienen.

In de Goede Gids kun je de winkels, webwinkels en merken vinden, waar je met een gerust hart alles kunt kopen,wat je mooi vindt. De een is wel beter dan de ander. Zo staan er topmerken in als Kuyichi, Miss Green of Filippa K maar ook een H&M, ook al is dat een twijfelgeval. Bij elk kledingbedrijf staat beschreven waarom we het in de Goede Gids hebben opgenomen. Uiteraard kun je zelf bepalen of je het met onze keuze eens bent.

Annemarie de Raadt




Annemarie de Raadt
Door: Annemarie de Raadt

Ook heel handig

Nooit meer een miskoop
Miskopen zijn schering en inslag. Niet alleen modewinkels in Nederland verbranden jaarlijks 1.2 miljoen kledingstukken omdat ze verkeerd hebben ingekocht. Iedereen heeft één of meerdere miskopen in de kast hangen. Jij ook? Geen nood: er is een geweldige oplossing organiseer samen met een aantal vriendinnen een kledingruilfeest, gecombineerd met een stijl- en kleuradvies.
Dat laatste is zeker een goede investering want je leert feilloos welke modellen en kleuren je fantastisch staan en welke je beter in de winkel kunt laten hangen.

Stijl- en kleuradvies
We hebben een vijftal stijl- en kleurcoaches, verdeeld over heel Nederland voor je geselecteerd, die je met privéadvies of tijdens een workshop met vriendinnen leren welke kleding en kleuren het beste bij je passen. Ben je Goede klant, dan geven de coaches je tot maar liefst 20% korting! Geef je Goede klant nummer door bij reservering.

Noord-Holland: Colour Your Closet van Martine Verheij

Zuid-Holland: Your Personal Dresscoach van Karin Bekkers

Noord-Nederland: Kleding en kleur van Hilda Corpier

Oost Nederland: Beleef je kleur van Nicole Mochel

Zuid Nederland
: Kleuraccent van Angelique Joosen

Even lenen
Heb je een feest in 't lang of ga je een keertje mee zeilen? Je kunt voor elke gelegenheid een nieuwe dure outfit kopen, maar dat is zonde van je geld. Je kunt wat je zoekt vast vinden bij een van de duizenden 2dehandswinkels*, die Nederland rijk is. De meeste hebben tegenwoordig een webwinkel. Lenen van vrienden of vriendinnen is ook altijd een optie. Helemaal makkelijk is lenen van je buren, via Peerby of een eigen buren-app.

*De Goede Gids heeft geen 2dehandswinkels opgenomen, juist omdat het er duizenden zijn. Je kunt ze heel makkelijk vinden via de Gouden Gids.

Profiteren van eerlijke korting? Kijk hier!
< terug

Volg ons op

Goed is...

De Goede Gids toont de gegevens én het assortiment van (web)winkels, merken, horeca en dienstverleners, die goede producten of diensten bieden. En met 'goed' bedoelen we: goed voor het welzijn van mens, dier en onze aarde. Maar hoe beoordelen we goed precies? Hier lees je de criteria

Goed voor de aarde

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor onze aarde. Het zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met energieverbruik, klimaat-neutraal geproduceerd zijn en/of 100% biologisch afbreekbaar zijn. Hier lees je de criteria

Goed voor mensen

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn goed voor de mensen, die deze producten maken. Zoals producten die rekening houden met mensenrechten of fairtrade gecertificeerd zijn. Daarnaast zijn er ook producten die specifiek goed zijn voor jouw welzijn.
Hier lees je de criteria

Goed voor dieren

De aankopen, die je doet bij bedrijven uit de Goede Gids zijn gunstig voor dieren. Goed voor dieren zijn bijvoorbeeld producten of diensten die rekening houden met behoud van soorten, diervriendelijk tot stand komen en/of uit de biologische veehouderij komen. Hier lees je de criteria